V Bolgariji rok uporabe potekel milijonom odmerkov cepiva

Foto: Pexels

V Bolgariji rok uporabe potekel milijonom odmerkov cepiva

Bolgarija uničuje velike količine odmerkov cepiva proti covidu-19, ki jim je potekel rok uporabe. Zalog cepiva Bolgarija ne namerava obnavljati, je dejal bolgarski minister za zdravje. “V tem trenutku ni ljudi, ki bi se želeli cepiti,” je v pogovoru za državno televizijo dejal Asen Medždijev, ki začasno opravlja funkcijo ministra za zdravje.

“Ogromne količine” cepiva s pretečenim rokom uporabnosti so že uničene. Letos je treba po njegovih besedah ​​odstraniti še dodatnih 2,8 milijona odmerkov. Evropski komisiji je povedal, da želi Bolgarija prekiniti pogodbo z BioNTech/Pfizerjem, po kateri je njegova država dolžna kupovati cepivo proti koronavirusu do leta 2025, je povedal Medždijev.

To stališče podpirajo Poljska, Češka in Litva, je dejal. Bolgarija ima najnižjo stopnjo precepljenosti v Evropski uniji. Po uradnih podatkih ima le 30 odstotkov 6,5-milijonskega prebivalstva osnovno imunizacijo proti virusu. Od sredine novembra 2022 ni bilo obveznih zaščitnih ukrepov proti virusu.

vir Foto; Pexels

Ne spreglejte…

Koliko časa po prebolelem covidu smo še imuni?

Ali veste koliko časa po prebolelem covidu smo še imuni? Po zadnjih podatkih med okuženimi s koronavirusom v Sloveniji še vedno prevladuje omikron. Podrazličico omikrona BQ.1 so decembra zaznali v več kot polovici vzorcev okuženih, sledila je podrazličica BA.5. Za obe različici velja, da imata večji imunski pobeg od predhodnic. Slednje pomeni, da zelo hitro okužita tudi cepljene in prebolele… več tukaj.