V Bologni zaradi nevarnosti zrušitve zaprli znameniti stolp Garisenda

ByB.O.

26. oktobra, 2023 ,
Foto: Unsplash

V Bologni zaradi nevarnosti zrušitve zaprli znameniti stolp Garisenda

Stolp Garisenda, zgodovinska znamenitost v Bologni v Italiji, je bil začasno zaprt zaradi skrbi za stabilnost. Kljub njegovi obstoječi nagnjenosti so nedavni podatki senzorjev pokazali zaskrbljujoče premike. Ta stolp so zaradi nestabilnih temeljev spremljali že več mesecev. Župan Matteo Lepore je na seji mestnega sveta javnosti zagotovil potrebne posege.

Zato so bile ceste v okolici stolpa Garisenda zaprte. Strokovnjaki z bolonjske univerze aktivno spremljajo spomenik. Stolp Garisenda, zgrajen med letoma 1109 in 1119, je poleg višjega stolpa Asinelli, ki je še vedno odprt za turiste, eden od znanih bolonjskih stolpov dvojčkov. Stolp Garisenda, ki je visok 48 metrov, je bil v preteklosti eden od številnih stolpov, ki jih je zgradila mestna elita, da bi pokazala svoje bogastvo.

Struktura se trenutno nagiba pod kotom štirih stopinj, kar skoraj ustreza znamenitemu petstopinjskemu naklonu poševnega stolpa v Pisi. Zaradi nedavnih ugotovitev nenavadnih nihanj so bile zaprte ceste v okolici strukture, da bi lahko natančneje spremljali morebitne premike.

Ekipa znanstvenikov je stavbo opremila z akustičnimi senzorji, da bi ugotovila morebitno škripanje ali pokanje. Dodali so tudi nihalo za merjenje gibanja. Ceste bodo zaprte do petka, sosednji Asinellijev stolp pa je odslej zaprt za javnost.

Župan Lepore je pojasnil, da preusmeritev prometa ni predvsem zaradi varnostnih razlogov, temveč zato, da bi senzorji lahko zajeli natančne podatke.

Stolp Garisenda se je v preteklosti nagibal. V 14. stoletju so ga zaradi strahu pred zrušenjem skrajšali za deset metrov. Sčasoma so ga večkrat stabilizirali. Leta 2019 so ga ovili z jeklenimi trakovi, leta 2022 pa so okrepili njegove temelje. Vendar ta prizadevanja niso v celoti odpravila težave.

Lucia Borgonzoni, podsekretarka italijanskega ministrstva za kulturo, je italijanskemu tisku izrazila zaskrbljenost zaradi zaznanih nihanj. Meni, da je ekipa, ki je zadnjih pet let nadzorovala stolp, morda napačno ocenila razmere. Borgonzoniova je razkrila načrte vlade, da bo iz italijanskega nacionalnega načrta za obnovo in odpornost, ki ga financira EU, namenila 5 milijonov evrov za prizadevanja za obnovo, in kritizirala mestni svet zaradi predhodnih zamud.

Vir foto: Unsplash Biznis24