V Bosni in Hercegovini najdena nahajališča zlata

Na severozahodu Bosne in Hercegovine so med geološkimi raziskavami našli nahajališča zlata z visoko koncentracijo. Zdaj potekajo dela za ugotavljanje donosnosti izkoriščanja teh nahajališč, so sporočili iz družbe, ki raziskuje prst na tem območju.

Po besedah ​​Miloša Bošnjakovića, izvršnega direktorja Lykos Balkan Metals, so sledove zlata našli na območju majhne občine Jezero. Občina leži ob reki Plivi v bližini Mrkonjić Grada. Bošnjaković, čigar podjetje je dobilo koncesijo za geološka raziskovanja na tem območju, trdi, da so doslej odprte vrtine pokazale “neverjetno vsebnost zlata” v zemlji.

“Visoke vsebnosti zlata so bile potrjene na treh lokacijah”

“Na treh lokacijah so bile na stikih različnih litoloških enot potrjene visoke vsebnosti zlata, vse do neverjetnih 27,5 gramov na tono v kontinuiteti kar 60 metrov. To je nenavadno visoka vsebnost tudi za svetovno znane rudnike zlata,” je dejal Bošnjaković.

Geološke raziskave so se začele lani in za zdaj predstavljajo zgodnjo fazo. Bošnjaković pravi, da bo potrebnih še nekaj let dela, da se ugotovijo vse pomembne informacije o nahajališču zlata in možnostih njegovega izkoriščanja. Povedal je še, da bodo za to potrebna znatna finančna sredstva. Lokalne oblasti je zato pozval, naj se vključijo.

Podjetje Lykos Balkan Metals

Lykos Balkan Metals je podjetje s sedežem v Bijeljini, BiH, ki ga je ustanovilo podjetje Lykos Metals Ltd. registriran v Avstraliji. Na spletni strani bijeljinskega podjetja je navedeno, da se ukvarjajo z geološkimi raziskavami barvnih in plemenitih kovin. Slednje zdaj počnejo na treh ločenih lokacijah v BiH, od katerih ena vključuje občino Jezero.

Glavni geolog Lykosa Mladen Stevanović je pred tem povedal, da je glavni cilj njihovih raziskav iskanje kovin, kot sta kobalt in baker. Po kobaltu in bakru je je na trgu vedno več povpraševanja, predvsem zaradi uporabe v proizvodnji električnih vozil.

“Statistika kaže, da gre eden od sto raziskovalnih projektov v fazo rudnika,” je dejal Stevanović.

Foto: Pixabay

By A.K.

Komentar: