Trupli, ki so ju odkrili v amazonskem pragozdu, so včeraj identificirali kot pogrešanega britanskega novinarja Doma Phillipsa in brazilskega strokovnjaka Bruna Pereiro. Identificirali so ju po laboratorijskem pregledu zob. 

Tamkajšnja policija pravi, da si prizadeva za razkritja, s katerimi bi vzrok smrti, dinamiko zločina in prikrivanje trupel žrtev bolje razumeli. Trenutno sta aretirana dva osumljenca. Nalog je izdan tudi za prijetje tretjega osumljenca. 

Najdba

Trupli Phillipsa in Pereire so našli v sredo. Na kraj, kjer sta bila pokopana, je policijo odpeljal eden od osumljencev. Osumljenec je priznal, da ju je pokopal, drugega pa ni vedel. Na podlagi razpoložljivih informacij preiskovalci domnevajo, da so morilci morili sami, brez mafijkega ozadja ali česa podobnega.

Zveze domoljubnih ljudstev doline Javari

Pri iskanju so aktivno pomagali člani Zveze domoljubnih ljudstev doline Javari. Člani Zveze ugovarjajo ugotovitvam preiskovalcev. “Ne obstajata le dva morilca, ampak organizirana skupina. Zločin je skupina načrtovala do najmanjših podrobnosti,” je v izjavi dejal član zveze Javari. Zveza Javari pravi, da je oblastem poslala poročilo, da je bil eden od osumljencev vpleten v nezakonite ribolovne dejavnosti. Zveza namiguje tudi na obstoj močne kriminalne organizacije, ki je med preiskavo za vsako ceno skušala zakriti svoje sledi. Člani zveze Javari so oblasti pozvali k razširitvi in nadaljevanju policijske preiskave. Dolina Javari je drugi največji avtohtoni rezervat v Braziliji. Leži v osrčju amazonskega deževnega gozda. V regiji, ki je težko dostopna in jo država zato težko nadzoruje, živi 26 avtohtonih skupnosti. Policija in vojska sta območje zapustili kmalu po tem, ko so našli trupli. 

Phillps in Pereira

57-letni Phillips, priznani avtor in novinar ter Pereira, 41 letni strokovnjak za avtohtone skupnosti, sta v Amazoniji raziskovala material za knjigo o ohranjanju okolja. Phillips je bil poročen z Brazilko in je v Braziliji živel že 15 let. Phillipsa in Pereiro so nazadnje videli 5. junija, ko sta potovala po severozahodnem delu doline Javari. To je območje, ki je znano po tihotapljenju mamil, nezakonitem ribolovu in rudarjenju zlata. Pokojni Pereira, ki je delal v oddelku brazilske vlade za domorodna ljudstva, je pred smrtjo dejal, da je že večkrat prejel grožnje s smrtjo. 

Dvojni umor Phillipsa in Pereire je sprožil ogorčenje in obsojanje po vsem svetu. ZDA so brazilske oblasti pozvale, naj ugotovijo, kdo je odgovoren za umor moških, ki sta bila ubita zaradi podpore ohranjanju deževnega gozda ter avtohtonega prebivalstva.

Foto: AFP