V brazilski kongres vdrlo več tisoč  Bolsonarovih privržencev

V brazilski kongres vdrlo več tisoč  Bolsonarovih privržencev

Več tisoč privržencev nekdanjega brazilskega predsednika Jaira Bolsonara je teden dni po inavguraciji predsednika Luiza Inacia Lule da Silve, zasedlo kongres, predsedniško palačo in vrhovno sodišče v brazilski prestolnici.

Ogromna množica ljudi, oblečenih v zeleno in rumeno, je zasedla glavne institucije v Brasilii, poroča AFP. AFP je objavil posnetke, ki spominjajo na invazijo na Kapitol v Washingtonu januarja 2021. Video posnetke poškodovanih pisarn poslancev in stoječih protestnikov je mogoče videti na družbenih omrežjih. mediji na stolih v senatni dvorani. Zdi se, da je škoda v teh stavbah, ki so biseri moderne arhitekture in bogata z umetninami, velika.

Oblasti so zaprle dostop do območja okoli Trga treh oblasti, kjer so predsedniška palača Planalto, vrhovno sodišče in kongres, vendar je Bolsonarovim privržencem uspelo prebiti varnostni kordon. Policisti so bili nemočni in so jih zaman poskušali razgnati s solzivcem.

“Ta nesmiselni poskus vsiljevanja volje s silo ne bo uspel. Vlada zveznega okrožja (Brazilije) pošilja okrepitve in sile, ki so nam na voljo, so že v akciji,” je na Twitterju zapisal Flavio Dino, minister za pravosodje in javno varnost.

Lula (77) v nedeljo ni bil v Brasilii. Odpotoval je v Araraquaro v zvezni državi Sao Paulo na jugovzhodu države, ki so jo konec leta prizadele poplave.

Takoj po porazu na volitvah 30. oktobra so Bolsonarovi privrženci protestirali pred vojašnico. Zahtevali so posredovanje vojske, da bi preprečili vrnitev Lule na oblast po dveh mandatih od leta 2003 do 2010. Jair Bolsonaro, ki Luli ni čestital za zmago in ni prišel na slovesnost ob zaprisegi, je odpotoval na Florido, v ZDA, dva dni pred koncem njegovega mandata.

Slovesna inavguracija je potekala 1. januarja v Brasilii brez večjih incidentov.

https://twitter.com/AlertaNews24/status/1612286567015452672?s=20&t=N7hSTnMND01grtqJusFXfA

Policija prevzela nadzor nad stavbami, protestniki večinoma odšli

CNN Brasil je v živo prikazal posnetke policije, ki je pridržala na desetine protestnikov. Zdi se, da je bila stavba osvobojena protestnikov in da je situacija zdaj pod policijskim nadzorom.

Policija številne aretirane protestnike odpelje na avtobuse, policija za izgrede pa preiskuje palačo. Nekateri protestniki imajo zvezane roke na hrbtu.

Kot poroča brazilski CNN, so do zdaj aretirali 30 ljudi.

Opozorila ameriškega veleposlaništvo

Ameriško veleposlaništvo v Brasilii je Američane opozorilo, naj se do nadaljnjega izogibajo območju okoli kongresa zaradi nasilja, ki se tam dogaja.

“Nasilju v demokraciji ni mesta,” je na Twitterju zapisal Douglas Koneff z ameriškega veleposlaništva v Brasilii.

“Ostro obsojamo napade na institucije izvršne, zakonodajne in sodne oblasti v Brasilii, kar je tudi napad na demokracijo. Za takšna dejanja ni opravičila!”

Foto: Twitter vir