V Celju bo zrasel nov raziskovalni center in inštitut

Franci Pliberšek je človek mnogih idej, ki ne ostanejo le zapisane in jih tudi uresniči. V svojem življenju se je lotil že številnih zanimivih projektov. Tokrat pa si je za cilj postavil pomagati nadobudnim raziskovalcem pri snovanju idej z dodano vrednostjo.

Javnosti je predstavil projekt Raziskovalnega centra in Inštituta dr. Petra Novaka, kjer sicer že deluje podjetje prezračevalnih naprav MIKrovent.

Razvojni center bo prostor za mlada podjetja, start-upe in strokovnjake. Kot poroča portal Biznis24, bo center razdeljen na segment razvoja in proizvodnje, v prihodnje pa bo zagotovil 100 novih delovnih mest.

Zupan občine Vojni Branko Petre, generalni direktor MIK Celje Franci Plibersek in direktorica podjetja MIKrovent in Inštituta dr. Petra Novaka Branka Viltuznik (Foto Žak Krebs)

»Investicija je vredna 21 milijonov evrov, od tega bomo več kot 50 % namenili za robotizirano proizvodnjo in opremo, s čimer bomo ustvarjali inovacije, se razvijali in premikali meje na številnih področjih,« je pojasnil Pliberšek.

Investicija je vredna 21 milijonov evrov, od tega bomo več kot 50 % namenili za robotizirano proizvodnjo in opremo, s čimer bomo ustvarjali inovacije, se razvijali in premikali meje na številnih področjih! [Franci Pliberšek]

Projekt je pritegnil že številne strokovnjake. Zanimajo se za sodelovanje, mladim pa bo projekt služil mkot podpora pri njihovem zagonu. Direktorica podjetja prezračevalnih naprav MIKrovent in Inštituta dr. Petra Novaka Branka Viltužnik daje poseben pomen kakovosti bivanja ljudi. Prav zato želijo v tej smeri delovati še naprej.

Inštitut bo največji tovrstni v regiji. Raziskovalno in celostno se bo ukvarjal s kakovostjo bivanja doma, v pisarnah, šolah, domovih za starejše in drugod.

»Hkrati pa bomo vsem, ki imajo ta znanja, omogočili, da jih razvijejo in skupaj prispevajo, da bomo vsi kakovostno bivali tako doma kot tudi v pisarni in drugod.«

V sklopu tega sicer že deluje tovarna dvocevnih lokalnih prezračevalnih sistemov MIKrovent, ki so v celoti plod slovenskega razvoja in znanja.

V njej že delujejo testne komore. Tam se ustvarjajo različne klimatske pogoje, s katerimi simulirajo vse podnebne lokacije po svetu, od Celja in Osla do Miamija in Toronta.

Franci Pliberšek je sinonim za zahtevne izzive in kreativne ideje. Zelo rad potuje, prepotoval je vse od Španije do Nove Zelandije. Prehodil je tudi El Camino, kjer je v samoti našel sebe. Našel je stik s svojo notranjostjo in oblikoval vrednote, ki se odražajo v njegovi posebni energiji.

»Prepričan sem, da bo v kakovost bivanja ta projekt vnesel veliko dobrega,« je sklenil.

Vir