V center Ljubljane z avtomobilom vse težje

ByAna Koren

2. februarja, 2023 ,

V center Ljubljane z avtomobilom vse težje

V prvi coni oziroma centru Ljubljane je na voljo dvakrat manj parkirnih mest, kot je izdanih dovolilnic. Poleg 194.191 vozil, ki jih je bilo leta 2021 registriranih v Ljubljani, svoja parkirna mesta dnevno išče tudi več kot sto tisoč dnevnih migrantov.

Z lanskim letom se je zvišala cena parkiranja v prvi coni oziroma centru mesta, kjer je na voljo dvakrat manj parkirnih mest, kot je izdanih dovolilnic. Ker dovolilnice še ne omogočajo parkiranja, iskanje parkirnega mesta v prestolnici nemalokrat predstavlja izziv, tudi izven mestnega središča.

Na zasedenost parkirnih mest v centru mesta vpliva tudi dejstvo, da so nekatera odkupila ali najela podjetja za souporabo vozil. Prav tako se v coni 1 nahajajo parkirna mesta, ki so rezervirana za ministrstva in veleposlaništva.

Število parkirnih mest se je sicer v Mestni občini Ljubljana od leta 2019 letno povečevalo, in sicer s 13.275 mest na lanskih 16.333. Najbolj se je povečalo število površin v belih conah, torej na mestih, kjer se plačuje parkirnina, in sicer za 2.319.

Skupno število teh parkirnih mest danes znaša 9719, medtem ko je zunanjih parkirišč z modrimi oznakami, s katerimi upravlja javno podjetje Ljubljanska parkirišča in tržnice, v treh letih 739 več in jih je skupno 5476.

V coni 1 se je število zunanjih parkirišč v zadnjih treh letih torej zmanjšalo iz 393 na lanskih 355, v belih conah s parkomati pa se je število povečalo s 3672 na 3776.

Obenem je opaznejši porast števila zunanjih parkirišč v coni 2. Skupno 672 parkirnih mest v letu 2019 je tam število lani naraslo na 1345, v belih conah pa iz 1223 na 1484. Naraslo je tudi skupno število plačljivih parkirišč v coni 3, na sedanjih 9997.

V Ljubljani se je s prvim januarjem še razširilo območje plačljivega parkiranja. Napovedali so kar sto novih parkomatov na območjih znotraj obvoznice. Občina napoveduje še, da bo možno kmalu plačevati tudi s kreditno oziroma debetno kartico.

Občini manj denarja od parkirnih dovolilnic

Število izdanih dovolilnic za parkiranje v zadnjih letih raste, a temu ne sledi enakovredno zaslužek iz prodaje.

Leta 2020 je občina s prodajo dovolilnic tako zaslužila 457.637,16 evra, leto kasneje 428.564,73 evra in do konca lanskega novembra 437.752,20 evra. To pa zato, ker mestni odlok o urejanju prometa v Mestni občini Ljubljana od leta 2021 določa, da je potrebno v ceni izdane dovolilnice upoštevati tudi 22-odstotni davek na dodano vrednost, občina pa je sama prevzela ta strošek.

Želja? Še več P+R parkirišč

V luči prometne strategije si ljubljanska mestna občina prizadeva upoštevati tudi trajnostne usmeritve, med drugim s spreminjanjem parkirnih mest v mesta za električna vozila.

Cilj prometne politike je obenem razbremeniti mestno središče avtomobilskega prometa. Eden izmed ukrepov je tako vzpostavitev sistema parkirišč P+R (parkiraj in se pelji) ob mestnih vpadnicah z namenom zmanjšanja avtomobilov v mestnem središču.

Mestna občina je zaenkrat vzpostavila šest takšnih parkirišč, trenutno zaključujejo sedmega ob Letališki cesti in urejajo osmega v Polju pri trgovini Hofer. Najbolj zasedeni sta trenutno parkirišči Dolgi most in Barje, ki po njihovem mnenju pomembno prispevajo k zmanjšanju obremenitve cest.

Vir: Žurnal24 Foto: Pexels