Za vršilca dolžnosti strokovnega direktorja je Svet Nacionalnega inštituta za javno zdravje imenoval Ivana Eržena. Eržen upa, da bo z direktorjem NIJZ-ja Milanom Krekom dobro sodeloval.

Mitja Blaganje, predsednik sveta NIJZ-ja, novo postavitev vidi kot dobro priložnost za “umiritev diskurza” in nemoten začetek priprav na morebitni jesenski val epidemije covida-19. Generalni direktor NIJZ-ja je še vedno Milan Krek.

Blaganje je s Krekom opravil nekaj telefonskih pogovorov. Zaradi Krekove odsotnosti se na poglobljenem pogovoru še nista sešla. Blaganje je zatrdi, da nima navodil, da bi moral koga razrešiti.

Eržen je napovedal, da bodo poleti pripravili potrebno strategijo ukrepanja morebitnega jesenskega vala covid-19. Strategijo naj bi pripravljala posebna strokovna skupina, ki bo sestavljena iz različnih strokovnjakov. Čaka nas tudi okrepljena komunikacija o pomenu cepljenja proti covidu-19.

Vlada Roberta Goloba je prejšnji teden s sklepom določila, da bo namesto Kreka funkcijo strokovnega direktorja do imenovanja opravljal vršilec dolžnosti. Strokovnega direktorja po novem imenuje svet NIJZ-ja in ne več generalni direktor.

Krek

Minister za zdravje Danijel Bešič Loredan medtem pritiska na Kreka naj odstopi. Krek poudarja, da ne bo odstopil, ker je bil na položaj direktorja NIJZ-ja imenovan na podlagi strokovnih kompetenc in ne politično. Bešič Loredan je pojasnil, da Krek nima njegovega zaupanja.

O tem smo že poročali.

Ivan Eržen

Ivan Eržen je NIJZ že vodil med letoma 2013 in 2018, je zdravnik in politik. Marca leta 2020 po odhodu direktorice Nine Pirnat je bil v.d. direktorja. V vladi Boruta Pahorja  je bil državni sekretar na zdravstvenem ministrstvu. Leta 2011 je kandidiral na listi LDS-a. Do odziva Janševe vlade na epidemijo covida-19 pa je bil kritičen.

Svetniki so obravnavali odziv NIJZ-ja na ugotovitve Računskega sodišča glede nepravilnosti in kako se bo ukrepalo, da bi nepravilnosti odpravili. Potrdili so odgovor sodišču, NIJZ v njem poroča o odpravi nepravilnosti glede nadzora pri porabi viška opravljenih ur dela in urejanja položajnega dodatka javnim uslužbencem, je povedal Blagajne. Strokovnim službam je naložena pripravo usklajenega čistopisa statuta.

Foto: POP TV