V Ekvadorju in Španiji razbili mrežo trgovcev z mamili

Foto: Pexels

V Ekvadorju in Španiji razbili mrežo trgovcev z mamili

V obsežni mednarodni policijski operaciji so v Ekvadorju in Španiji aretirali 30 ljudi, osumljenih pripadnosti hudodelski združbi, ki je pod vodstvom Albanca poskušala iz Južne Amerike v Evropo prepeljati impresivnih 3,2 tone kokaina. Operacija, ki je vključevala preiskave 21 prostorov v Španiji in 56 v Ekvadorju, je bila izvedena pod nadzorom španske policije.

Združba je kokain prevažala iz Kolumbije, kjer so ga proizvajali, do pristanišča v sosednjem Ekvadorju, od koder je bil nato s plovili premeščen v španska pristanišča, vključno z Malago, Valencio in Barcelono. Mamila so bila skrbno skrita v posodah z bananami, kar kaže na sofisticiran način prikrivanja nelegalnih pošiljk.

Vodja te mogočne organizacije je bil identificiran kot albanski državljan Dritan Gjika, ki je bil povezan z nedavno umorjenim ekvadorskim poslovnežem Rubénom Chérresom. Organizacija, ki je večinoma operirala iz Málage v Španiji in Guayaquila v Ekvadorju, je imela v lasti šest trgovskih podjetij v Ekvadorju in štiri v Španiji, prek katerih je prala denar, zaslužen s prodajo mamil, v nepremičninske naložbe.

Poleg Ekvadorja so banane, uporabljene kot prikrivanje za transport kokaina, izvažali tudi v Albanijo, Belgijo, na Nizozemsko in v Turčijo, kar kaže na široko razpredeno mrežo distribucije. Ekvadorska policija verjame, da je združba sodelovala s kriminalno združbo v Albaniji, ki je skrbela za nadaljnjo distribucijo mamil po Evropi.

Med aretiranimi so državljani Kolumbije, Argentine, Kitajske, Španije, Ekvadorja in Albanije. Pri aretacijah so policisti zasegli 400.000 evrov v gotovini, luksuzne avtomobile, ročne ure in blokirali nepremičnine v vrednosti 13 milijonov evrov v Španiji, kar dodatno priča o obsegu in bogastvu, ki ga je združba pridobila s svojimi nezakonitimi dejavnostmi.

vir; Foto: Pexels (fotografija je simbolna); Portal24