V evropski pitni vodi odkrili trifluoroocetno kislino

ByAna Koren

10. julija, 2024 , , ,
Voda [Vir: Pixabay]

V evropski pitni vodi odkrili trifluoroocetno kislino

V velikem številu vzorcev evropske pitne vode so odkrili trifluoroocetno kislino (TFA), zelo obstojno kemikalijo. Združenja zato pozivajo k določitvi strogih standardov za kakovost vode, saj TFA nastane kot produkt razgradnje t. i. “večnih kemikalij” iz pesticidov in hladilnih plinov.

Po majski študiji o onesnaženju rek in jezer s trifluoroocetno kislino je European Pesticide Action Network (PAN Europe) zbral vzorce pitne vode iz 11 držav članic EU. Znano je, da kemikalije PFAS (trajne kemikalije) ostanejo v človeškem telesu za vedno. Te snovi, ki vključujejo več kot 4700 kemikalij, so umetnega izvora, v okolju in telesu so izjemno obstojne ter lahko povzročajo zdravstvene težave, kot so poškodbe jeter, bolezni ščitnice, debelost, težave s plodnostjo in rak.

Analiza, ki jo je izvedel Center za tehnologijo vode v Karlsruheju, je pokazala, da so TFA odkrili v 34 od 36 izbranih vzorcev vode iz pipe in v 12 od 19 vzorcev mineralne ali izvirske vode. Povprečna koncentracija TFA v pitni vodi je bila 740 nanogramov na liter (ng/L) in 278 ng/L v ustekleničeni vodi. To je sicer nižje od povprečnih 1220 ng/L, zabeleženih v predhodni študiji, vendar vseeno povzroča skrb.

Vpliv takšnih koncentracij na zdravje še ni povsem jasen

Vpliv takšnih koncentracij na zdravje še ni povsem jasen. Nekatera združenja se ne strinjajo z idejo nizozemskega nacionalnega inštituta za javno zdravje in okolje, ki predlaga uvedbo standarda 2200 ng/L. Ta mejna vrednost je bila že presežena v analizirani mineralni vodi in vzorcu pitne vode iz Avstrije (4100 ng/L). V Parizu je analizirana voda iz pipe vsebovala 2100 ng/L, v Metzu pa 500 ng/L.

EU je odločila, da bo od leta 2026 določila mejo 500 ng/L za vse kemikalije PFAS. Nevladne organizacije pa pozivajo, da se ne ta seznam doda tudi TFA.

“Nemška agencija, odgovorna za spremljanje kemikalij, je nedavno predlagala, da se TFA razvrsti kot snov, strupena za razmnoževanje,” je zapisano v poročilu. Poročilo se sicer sklicuje na študijo kemičnega velikana Bayer. Njihovi poskusi na kuncih so pokazali razvoj “hudih malformacij ploda”.

Helmut Burtscher-Schaden, kemik, aktivist in član nevladne organizacije Friends of the Earth – Avstrija, meni, da so zaznane vrednosti TMK po trenutnih spoznanjih še vedno v varnih mejah, vendar se njihov vnos vsakodnevno povečuje, kar zmanjšuje varnostni pas. Opozarja, da smo bili že prej neupravičeno izpostavljeni drugim kemikalijam PFAS.

Združenja zato pozivajo k nujni prepovedi uporabe pesticidov PFAS in hladilnih plinov ter omejitvi uporabe “večnih kemikalij”.

[Vir: Hina]; Portal24; Foto: Pixabay