V Francijo se je iz Sirije vrnilo 15 žensk in okoli 30 otrok, povezanih z ISIL

ByAna Koren

25. januarja, 2023 , , ,

V Francijo se je iz Sirije vrnilo 15 žensk in okoli 30 otrok, povezani so z ISIL

Francija je pod pritiskom mednarodnih organizacij in družin vrnila 15 žensk in 32 otrok iz taborišča za ujete džihadiste v Siriji in s tem končala politiko obravnavanja vsakega posameznega primera.

“Mladoletniki so bili predani službi za varstvo otrok, polnoletni osebi pa pristojnim pravosodnim organom,” so sporočili s francoskega MZZ, ki je vodilo celotno akcijo. Gre za tretjo vrnitev večjega števila zapornikov od julija lani. Francija je takrat v domovino vrnila 16 mater in 35 otrok, oktobra pa 15 žensk in 40 otrok. S tem je konec politike od primera do primera, je dejala odvetnica Marie Dosé, ki zagovarja repatriacijo teh ljudi.

Osem žensk so premestili v hišni pripor

Vrnjeni otroci in ženske so blizu džihadistom radikalne Islamske države (ISIL). Bili so v taborišču Roj, ki ga nedaleč od meje z Irakom in Turčijo upravljajo kurdske oblasti. Osem od 15 vrnjenih žensk je v hišnem priporu. Sedem drugih, zoper katere je razpisana tiralica, bo privedeno k preiskovalnemu sodniku za boj proti terorizmu.

Vsaka odrasla oseba, ki se je pridružila iraško-sirskemu območju in tam ostala, je zajeta v sodni postopek. Leta 2015 so Francijo močno prizadeli napadi islamističnih teroristov, za katere je odgovoren ISIL. Francija je danes vse pogosteje tarča kritik družinskih članov, humanitarnih organizacij in organizacij za človekove pravice.

Zadnja repatriacija je bila izvedena po tem, ko je Odbor Združenih narodov proti mučenju, na katerega so se obrnile družine žensk in otrok, pridržanih v Siriji, sporočil, da Francija krši 2. in 16. člen konvencije proti mučenju in nečloveškemu ravnanju.

Francija postaja vse bolj izolirana

Francijo je Odbor za otrokove pravice Evropskega sodišča za človekove pravice obtožil že lani, saj ni sprožila vrnitve mladoletnikov in njihovih mater. Francoski državljani, ki so prostovoljno odšli v Sirijo na vojna območja pod nadzorom džihadistov na območjih Iraka in Sirije, so bili ob porazu Islamske države leta 2019 ujeti in nameščeni v taboriščih. V teh taboriščih se je rodilo veliko otrok.

Agenciji AFP ni uspelo pridobiti podatka, koliko otrok in žensk francoskih državljanov je še v taboriščih. Doslej je bilo v Francijo vrnjenih okoli 300 mladoletnikov z območij, kjer so delovale teroristične skupine. Francija je v Evropi postajala vse bolj izolirana, saj so se druge države, kot so Finska, Danska ali Švedska, že odločile repatriirati vse svoje mladoletne državljane in njihove matere.

vir Foto: Pexels (Sirija, fotografija je simbolična)

Ne spreglejte…

Biden prvič po letu 2017 imenoval odposlanca za človekove pravice v Severni Koreji

Ameriški predsednik Joe Biden je za posebno odposlanko za človekove pravice v Severni Koreji imenoval dolgoletno diplomatko Julie Turner. Biden je z imenovanjem zapolnil mesto, ki je bilo prazno ves mandat nekdanjega predsednika Donalda Trumpa… več tukaj.