Danes so se v Hagu sestali predstavniki skupine narodov, ki sodelujejo pri preiskavi vojnih zločinov, storjenih med ruske invazije na Ukrajino. Pozive, da se odgovorni za grozodejstva privedejo pred sodišče, so namreč zelo glasni.

V agenciji Evropske unije za pravosodno sodelovanje Eurojust poteka usklajevalni sestanek. Udeležujejo se ga člani skupne preiskovalne skupine in tožilec Mednarodnega kazenskega sodišča Karim Khan.

Invazija na Ukrajino je bila kot nezakonito dejanje agresije že obsojena. Ruske sile so obtožene masakra civilistov v kijevskem predmestju Bucha. Obsojeni so tudi posilstev in spolnih napadov žensk in deklet v okupiranih mestih.

Ruske čete so obtožene tudi večkratnih napadov na civilno infrastrukturo, vključno z bolnišnicami in gledališčem v obleganem mestu Mariupol, ki se je uporabljalo kot zavetišče. In železniško postajo Kramatorsk, od koder je poskušalo zbežati več sto civilistov.

Associated Press preiskava je našla dokaze, da je bombni napad na mariupolsko gledališče 16. marca v in ob stavbi ubil skoraj 600 ljudi.

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski je očitno ciljanje na civiliste obsodil za “genocid” in vojne zločine. Ameriški predsednik Joe Biden  pa je ruskega predsednika Vladimirja Putina označil za “vojnega zločinca”, ki bi mu bilo treba soditi. Moskva zanika, da so njene čete odgovorne za kakršna koli taka dejanja.

Težka pot je pred nami

Skupni sestanek preiskovalne skupine vključuje tudi uradnike iz Ukrajine, Litve in Poljske. Ustanovljen je bil konec marca, nekaj tednov po tem, ko je ICC začel preiskavo v Ukrajini, ki jo podpira več deset njenih držav članic.

Karim Khan iz ICC je že obiskal dele Ukrajine, vključno z Bučo. Na terenu po Ukrajini pa ima ekipo, ki zbira dokaze.

Med udeleženci srečanja naj bi bila tudi ukrajinska generalna tožilka Iryna Venediktova. Njen urad je odprl več kot 8000 kazenskih preiskav, povezanih z vojno.  Identificirali pa so več kot 500 osumljencev, vključno z ruskimi ministri, vojaškimi poveljniki in propagandisti.

Analitiki opozarjajo, da bo postopek uresničevanja pravice dolg in zapleten. Preiskovalci morajo ne le zbrati forenzične in druge dokaze, prizadevati in ugotoviti morajo tudi, kdo je naročil ali je vedel za grozodejstva in ni ukrepal, da bi jih preprečil ali kaznoval. Te osebe so znane kot: tisti z poveljniško odgovornostjo.

Haagu pa ni edino mesto, kjer se zahteva odgovornost. Lastne preiskave so začeli tudi tožilci na Poljskem, v Nemčiji, Litvi, Latviji, Estoniji, Franciji, na Slovaškem, Švedskem, Norveškem in v Švici.

Vse več je tudi pozivov k ustanovitvi posebnega sodišča za sojenje Rusiji za zločin agresije v Ukrajini. ICC  pa tega ne more preganjati sam, saj niti Rusija niti Ukrajina nista članici sodišča.

vir: Euronews

Foto: Mednarodno kazensko sodišče Twitter