V Istanbulu so aktivisti parade ponosa protestirali kljub prepovedi

Turški aktivisti so se v nedeljo v Istanbulu uprli prepovedi organiziranja letne parade ponosa istospolnih. Parada je bila le mesec dni po homofobni volilni kampanji, navaja Euronews. Turška LGBTQ skupnost je izrazila strah pred večjim pritiskom. Konservativni predsednik Recep Tayyip Erdogan, ki je nedavno zmagal na volitvah, s čimer je podaljšal svojo vladavino do leta 2028 je obtožil glavno opozicijsko stranko CHP in njene zaveznike, da podpirajo LGBTQ. Erdogan je obljubil, da skupnost LGBTQ ne bo nikoli vstopila v njegovo stranko z islamskimi koreninami.

Kritiki opozarjajo, da je vlada s svojo proti-LGBTQ retoriko spodbudila predsodke in kreirala okolje, ki je omogočilo nasilje nad LGBTQ skupnostjo v Turčiji. Direktor Amnesty International za Evropo Nils Muiznieks je opozoril na to dejstvo, medtem ko je organizacija obsodila tudi odrekanje pravice LGBTQ osebam do svobodnega življenja pod pretvezo varovanja družinskih vrednot.

Turški aktivisti so se kljub prepovedi parade odločili izraziti svojo prisotnost in moč. Policija je poostrila varnost na trgu Taksim, kjer so se zbirali protestniki. Parad je potekala brez večjih incidentov. Kljub temu je bila kritika usmerjena proti policijski blokadi novinarjev na družabnih dogodkih okoli trga.

Turška LGBTQ skupnost še naprej vztraja in se bori za svoje pravice, v upanju na spremembe in večjo strpnost v družbi.

vir Foto: Pexels Portal24