V vladi vre: Brežan odhaja sam, Šinko pa ne, kaj bo z Ajanović Hovnik?

V vladni koaliciji dobesedno vrelo. Predsednik vlade Robert Golob je koalicijskim partnerjem pred sejo vlade sporočil, da ministra Uroš Brežan in Irena Šinko iz kvote Gibanja Svoboda ne uživata več njegovega zaupanja. “Zakaj ministra ne uživata več zaupanja predsednika vlade, pa mora pojasniti sam,” je po seji povedala Tanja Fajon, predsednica SD-ja in zunanja ministrica. Na temo zamenjave obeh ministrov ni bilo razprave.

Uroš Brežan, minister za naravne vire, naj bi po neuradnih informacijah odstopil sam zaradi nezadovoljstva premierja z njegovim ukrepanjem po nedavnih poplavah. Na drugi strani se ministrica Irena Šinko ni strinjala z odločitvijo vlade o razrešitvi vršilke dolžnosti direktorice uprave za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin, Vide Znoj. Ministrica Šinko je novinarjem pred sejo vlade zagotovila, da ne namerava odstopiti. Ministrica je sejo vlade zapustila še prej, kot se je začela.

Premier Golob in ministrica Šinko sta imela krajši sestanek, kjer jo je obvestil o njuni ločeni poti, vendar nista govorila o razlogih. Neuradno je slišati o razlogih za zamenjavo ministrice, ki vključujejo neučinkovito delovanje uprave za varno hrano in različna stališča glede odlova nutrij in zakona o zaščiti živali. Premier naj bi začasno preusmeril resorja na druge ministre v vladi za obdobje do treh mesecev.

Poleg te situacije je nejasna tudi politična prihodnost ministrice za javno upravo, Sanje Ajanović Hovnik. Tako SD kot Levica pričakujeta pojasnila ministrice, zlasti v luči morebitnih preiskav protikorupcijske komisije. V Levici pričakujejo, da bo ministrica odstopila, če se izkažejo očitki. Medtem pa iz poslanske skupine Svoboda sporočajo, da ministrica še vedno uživa njihovo podporo, vendar potrebujejo več informacij, zlasti glede spornega razpisa za nevladne organizacije.

vir Foto: Včada RS X Portal24