V Københavnu spuščeno prva kontejnerska ladja na zeleni metanol

Predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen je danes v Københavnu poimenovala in v vodo spustila prvo kontejnersko ladjo na svetu, ki jo poganja zeleni metanol. Ladja v lasti danskega ladjarja Maersk je bila poimenovala “Laura Maersk,” po prvem parniku družbe iz 19. stoletja.

Na slovesnosti v pristanišču je von der Leyen poudarila pomembnost tega dogodka ne samo za Evropo, ampak za cel svet ter pohvalila pionirsko delo podjetja. “Pionirji, kot ste vi, oblikujete gospodarstvo prihodnosti,” je dejala. Zeleni metanol, gorivo ladje, je proizveden iz obnovljivih virov energije in ne iz fosilnih goriv, kar predstavlja pomemben korak v boju proti podnebnim spremembam. “Ko boste pluli po vodah sveta, naj bodo vaša potovanja gladka in vaše misije uspešne,” je izjavila von der Leyen, preden je pritisnila gumb, ki je sprostil steklenico šampanjca ob premcu ladje.

Kontejnerska ladja Laura Maersk, dolga 172 metrov, je bila proizvedena v Južni Koreji. Z enim rezervoarjem zelenega metanola lahko prevozi približno 11.000 kilometrov. Maersk je naročil skupaj 25 ladij, ki lahko uporabljajo metanol, kar predstavlja pomembno zavezo podjetja k zmanjšanju ogljičnega odtisa. Mednarodna pomorska industrija trenutno predstavlja približno 3 odstotke svetovnih izpustov CO2, kar je več od skupnih izpustov Nemčije.

Foto: Portal24