V Kranju se je zaključil 54. Teden slovenske drame

ByAna Koren

10. aprila, 2024 ,
Foto: Prešernovo gledališče Kranj

V Kranju se je zaključil 54. Teden slovenske drame

V Prešernovem gledališču v Kranju se je z veličastno podelitvijo nagrad sklenil 54. Teden slovenske drame, osrednji festival, posvečen uprizoritvam na podlagi slovenskih dramskih besedil. Festival, ki se je začel na svetovni dan gledališča, 27. marca, je v dvanajstdnevnem razkošju predstavil bogato paleto gledališke ustvarjalnosti.

V okviru festivala so gledalke in gledalci imeli priložnost uživati v sedmih tekmovanjih, petih spremljevalnih predstavah, treh predstavah za mlade, enem ekskluzivnem dogodku ter sedemnajstih raznovrstnih dogodkih bogatega dodatnega programa. Slednji je vključeval problemske razgovore, okrogle mize, predstavitve novih kulturnih certifikatov, zvočne raziskave. Bile so tudi delavnice, razstave, projekcije televizijske trilogije, bralne uprizoritve, dneve nominirancev in koncert.

Posebej navdušujoče je bilo, da so bile vstopnice za mnoge predstave razprodane, kar priča o visokem zanimanju občinstva. Festival se je letos razširil tudi na dve novi lokaciji v Kranju, s čimer je še poglobil sodelovanje z lokalnimi partnerji. Pri organizaciji dogodka je sodelovalo več kot dvajset različnih organizacij, vključno z institucionalnimi gledališči, fakultetami, inštituti, nevladnimi in mednarodnimi organizacijami. Na festivalu je aktivno sodelovalo več kot 350 umetnic in umetnikov ter drugih gostujočih, kar še dodatno potrjuje njegovo vsestranskost in pomen za slovenski kulturni prostor.

Zaključujemo še eno izjemno uspešno izvedbo tega pomembnega kulturnega dogodka, ki že dolga leta predstavlja vrhunce slovenske gledališke ustvarjalnosti. Ponosen sem, da smo v Kranj pripeljali izjemne predstave, diskusije in srečanja. Znova se iskreno zahvaljujem vsem zaposlenim in sodelavcem Prešernovega gledališča Kranj in seveda vsem ustvarjalkam, ustvarjalcem, strokovnjakinjam, strokovnjakom in ekipam, s katerimi smo spletli živo zgodbo iz plodnega tkiva slovenske dramatike in gledališča.”

direktor Prešernovega gledališča Jure Novak

Na sklepni slovesnosti so podelili sedem nagrad 54. Tedna slovenske drame:

  • nagrado občinstva za najboljšo predstavo festivala,
  • nagrado Tedna slovenske drame za najboljšo igralko,
  • nagrado Tedna slovenske drame za najboljšega igralca,
  • posebno nagrado Tedna slovenske drame po presoji žirije,
  • Šeligovo nagrado za najboljšo uprizoritev tekmovalnega programa,
  • nagrado za najboljšega mladega dramatika oz. dramatičarko,
  • nagrado Slavka Gruma za najboljše novo nastalo dramsko besedilo.

Društvo gledaliških kritikov in teatrologov Slovenije pa je podelilo dve strokovni nagradi:

  • nagrado Vladimirja Kralja za življenjsko delo dramaturginji Marinki Poštrak,
  • priznanje za kritiško in teatrološko delo v zadnjih dveh letih dramaturginji Zali Dobovšek.

Iskrene čestitke vsem nagrajenkam in nagrajencem!

Slovesni zaključek v režiji Bora Ravbarja se je začel s pozdravnimi nagovori direktorja Prešernovega gledališča Kranj Jureta Novaka, župana Mestne občine Kranj Matjaža Rakovca in ministrice za kulturo dr. Aste Vrečko, nato je sledila podelitev nagrad. Prireditev, ki sta jo povezovali Vesna Pernarčič in Vesna Slapar, je obogatila glasbenica KiKi.

54. Teden slovenske drame, festival presežkov slovenske dramske ustvarjalnosti, je tako uspešno končan.

Nagrade 54. Tedna slovenske drame

Prešernovo gledališče nagrado po izboru občinstva podeljuje v sodelovanju s časopisom Gorenjski glas in Mestno občino Kranj.

V konkurenci je bilo sedem uprizoritev tekmovalnega programa (Antigona, Deževen dan v Gurlitschu, Druga preteklost, Juriš, Mrakijada, Pohorski bataljon, Spolna vzgoja II (1–5)) ter pet uprizoritev spremljevalnega programa (deklici, Heroj 4.0 – Business as Usual, Nekaj v zraku (Al Araf), Noli me tangere, Realisti). Gledalke in gledalci so po vsaki predstavi prejeli glasovnico in uprizoritev nagradili s točkami od 1 do 5. Letošnje festivalsko občinstvo je najbolj prepričala uprizoritev:

Spolna vzgoja II: Diagnoza + Consentire + Zmožnost + Igre + Borba (soavtorice Tjaša Črnigoj, Lina Akif, Sendi Bakotić, Nika Rozman, Vanda Velagić, Tijana Todorović, Barbara Kapelj, Tea Vidmar in Lene Lekše) v režiji Tjaše Črnigoj, ki je nastala v produkciji Nove pošte (Maska Ljubljana in Slovensko mladinsko gledališče) in Mesta žensk.

Uprizoritev je prejela povprečno oceno 5,0.

Šeligova nagrada za najboljšo uprizoritev tekmovalnega programa

Izmed sedmih uprizoritev v tekmovalnem programu selektorice Alje Predan je strokovna žirija, ki so jo sestavljali Aleš Jan (predsedujoči), Pia Brezavšček in Mirna Rustemović, soglasno razglasila, da Šeligovo nagrado za najboljšo uprizoritev je prejela: Mrakijada (po trilogiji Ivana Mraka Stari Rimljan, Sinovi starega Rimljana, Razsulo Rimljanovine in po drugih Mrakovih besedilih) v režiji Nine Rajić Kranjac, ki je nastala v produkciji SNG Drama Ljubljana

Nagrado tedna najboljše igralke Tedna drame tekmovalnega programa po presoji žirije je prejela: Tina Vrbnjak za vlogi Pokojne matere, prve Rimljanke, in Prvega oznaša v uprizoritvi Mrakijada v režiji Nine Rajić Kranjac ki je nastala v produkciji SNG Drama Ljubljana.

Nagrado za najboljšega igralca je prejel Benjamin Krnetić, in sicer za vlogo Ferdija, Rimljanovega sina iz prvega zakona v uprizoritvi Mrakijada v režiji Nine Rajić Kranjac, ki je nastala v produkciji SNG Drama Ljubljana

Posebno nagrado po presoji žirije za inovativen pristop k občutljivi tematiki je prejela uprizoritev Spolna vzgoja II: Diagnoza + Consentire + Zmožnost + Igre + Borba (soavtorice Tjaša Črnigoj, Lina Akif, Sendi Bakotić, Nika Rozman, Vanda Velagić, Tijana Todorović, Barbara Kapelj, Tea Vidmar in Lene Lekše) v režiji Tjaše Črnigoj, ki je nastala v produkciji Nove pošte (Maska Ljubljana in Slovensko mladinsko gledališče) in Mesta žensk.

Nagrada za mladega dramatika

Na natečaj za nagrado za mladega dramatika, na katerem se za nagrado potegujejo besedila avtorjev, starih do trideset let, je letos prispelo devet besedil. Med njimi je strokovna žirija v sestavi Rok Andres (predsedujoči), Miriam Kičiňová in Jakob Ribič nominirala tri besedila:

Jaka Smerkolj Simoneti: Mimobežnice, Brina Jenček: Grem greš greva pljusk 2 young 4 4ever ЕЛА НАДВОР ДА СЕ ИЗЛУПАМЕ strah me je prevelikih oči in premajhnih medvedov bližamo se končni postaji prosim izstopite pogoltnila sem te in izpljunila rahlo prežvečenega in Tilen Oblak: Čisto pravi deček.

Nagrado so soglasno dodelili Brini Jenček za besedilo Grem greš greva pljusk 2 young 4 4ever ЕЛА НАДВОР ДА СЕ ИЗЛУПАМЕ strah me je prevelikih oči in premajhnih medvedov bližamo se končni postaji prosim izstopite pogoltnila sem te in izpljunila rahlo prežvečenega

Nagrada Slavka Guma za najboljše novo nastalo dramsko besedilo

Nagrado Slavka Gruma so letos podelili že 45-ič. Med štiriindvajsetimi besedili je že omenjena žirija nominirala naslednja štiri besedila: Marko Bratuš, Haris Pašović: Najboljša evropska predstava, Tjaša Mislej: Prva beseda je mama, Daniel Day Škufca: Budnost zimskega jutra in Iza Strehar: Nezakonske matere. Nagrado so soglasno podelili Izi Streha za besedilo Nezakonske matere

Nagrada Društva gledaliških kritikov in teatrologov Slovenije

Priznanje Vladimirja Kralja za kritiško in teatrološko delo v zadnjih dveh letih ter nagrado Vladimirja Kralja za življenjsko delo podeljuje Društvo gledaliških kritikov in teatrologov Slovenije vsaki dve leti za dosežke na področju kritiškega, teatrološkega, dramaturškega, uredniškega ter drugega, dejavnosti društva ustreznega strokovnega dela na področju uprizoritvenih umetnosti.

Strokovna komisija v sestavi Diana Koloini, Alja Predan, Maša Radi Buh, Rok Vevar in Barbara Skubic je nagrado in priznanje letos podelila prejemnicama: Marinki Poštrak in Zali Dobovšek.

Gledališče, hvala, da si!

Portal24; Foto: Prešernovo gledališče Kranj