V lekarnah začelo primanjkovati antibiotikov za otroke

ByAna Koren

5. januarja, 2023 ,

V slovenskih lekarnah primanjkuje antibiotikov za otroke

Veliko je bolnih, zdravil pa je začelo primanjkovati. Otroci, še posebno malčki, ki obiskujejo vrtce, so v zimskem obdobju prizadeti zaradi prehladov in bakterijskih ali virusnih obolenj.

Smo v obdobju, ko se večinoma zapiramo v tople notranje prostore, kar prinaša hitrejše širjenje okužb. Še posebno med manjšimi otroki se okužbe hitreje širijo, saj ti še ne poznajo dobro higienskih standardov in primernega vedenja, kot so kultura kihanja in kašljanja ali redno umivanje rok.

Zdaj so se težave pojavile še s preskrbo zdravil za zdravljenje otrok.

Lekarniška zbornica Slovenije je lekarne obvestila, naj pričakujejo težave z dobavo nekaterih antibiotikov za otroke. V enotah Lekarne Ljubljana so potrdili, da se že spopadajo s pomanjkanjem teh antibiotikov. 

Predvsem naj bi imeli težave z zdravili Ospamox in Hiconcil, ki jih zdravniki predpišejo ob bakterijskih okužbah, denimo pri okužbi dihalnih poti, spodnjih sečnih poti idr.

Kot še poroča omenjeni portal, v enotah Lekarne Ljubljana teh zdravil ni mogoče znova dobaviti in že imajo primanjkljaj. Javna agencija za zdravila in medicinske pripomočke (JAZMP) pa napoveduje, da je pomanjkanje teh zdravil le začasno.

Vir: Slovenske novice Foto: Pexels

Ne spreglejte…

Čustveno inteligentni otroci imajo starše, ki počnejo te stvari

Starše pogosto zanima, kako naj vzgojijo čustveno inteligentnega otroka. Čustvena inteligenca je sposobnost razumevanja, uravnavanja in izražanja čustev. Nanaša se tudi na sposobnost opazovanja, razlage in odzivanja na čustva drugih… več tukaj.