V leto 2024 s petimi zaobljubami za dolgo življenje

ByA.K.

30. decembra, 2023
Foto: Pexels

V leto 2024 s petimi zaobljubami za dolgo življenje

Ob vstopu v novo leto 2024, se številni ljudje po vsem svetu pripravljajo na novoletne zaobljube, med katerimi bo veliko poudarka na izboljšanju zdravja in doseganju dolgega življenja. Dr. Brett Osborn, priznani nevrolog iz Floride in strokovnjak za dolgoživost, je za Fox News Digital delil pet preverjenih nasvetov za boljše zdravje in daljše življenje, ki bi jih morali vsi upoštevati.

1. Jejte hrano z nizkim glikemičnim Indeksom

Glede na glikemični indeks, ki ocenjuje vpliv hrane na raven sladkorja v krvi, naj bi ljudje dnevno pridobivali ogljikove hidrate iz zelenjave in se izogibali enostavnim ogljikovim hidratom, kot so sladkor, kruh, testenine in riž, ki imajo visok glikemični indeks (nad 40). Dr. Osborn priporoča vključitev zdravih maščob, kot so olivno olje, avokado, oreščki in maslo, za spodbujanje telesa k kurjenju maščob namesto sladkorja, ter zmerno uživanje beljakovin iz pustega mesa in rib za podporo mišični masi.

2. Osredotočite se na trening moči

Izguba mišic, ki je povezana s staranjem, ne vpliva le na fizično šibkost, temveč tudi na kognitivni upad. Zato je ključno zaščititi mišice s treningom moči.

3. Spremljajte krvni tlak

Dr. Osborn poudarja, da ni enostavnejšega načina za zmanjšanje tveganja za bolezni, povezane s staranjem, kot redno spremljanje krvnega tlaka. Visok krvni tlak, ki ni nadzorovan, povečuje tveganje za bolezni srca in možganske kapi. Najboljši način za vzdrževanje zdravega krvnega tlaka je zdrava prehrana, redna telesna vadba in obvladovanje stresa.

4. Preverite Krvno Sliko

Priporočljivo je, da vsakih šest mesecev obiščete zdravstveno ustanovo in opravite pregled krvne slike, še posebej, če ste starejši.

5. Izogibajte se Stresu

Za zmanjšanje ravni stresa, dr. Osborn priporoča sproščujoče aktivnosti, kot so joga, meditacija, masaža, preživljanje časa na plaži ali obisk savne ob rdeči luči.

V letu 2024 si tako mnogi ljudje postavljajo cilje za izboljšanje svojega zdravja in dolgoživosti, pri tem pa se lahko zanesemo na nasvete dr. Bretta Osborna, ki temeljijo na znanstvenih dognanjih in izkušnjah strokovnjaka za dolgoživost. Spremembe v prehrani, vadbi, spremljanju zdravstvenih parametrov in obvladovanju stresa lahko pomembno prispevajo k bolj zdravemu in dolgemu življenju v prihodnosti.

vir; Foto: Pexels; Portal24