V Ljubljani si je od prejšnjega tedna mogoče izposoditi električne skiroje podjetja Bolt. Ti so med drugim parkirani tudi na pločnikih, zelenicah, in kolesarskih stezah. Tako parkirani skiroji pa zato ovirajo invalide, pešce in kolesarje.

Ljubljanski župan Zoran Janković je danes napovedal, da se bo s podjetjem pogovoril jeseni. Direktorju podjetja Bolt Ivanu Begoviću sporoča, da sistem izposoje električnih koles lahko deluje v Ljubljani, a mora podjetje poskrbeti, da se bodo pravila spoštovala.

Župan je pri tem izpostavil omejitev hitrosti v središču mesta, kjer v peš coni razmišljajo o uvedbi prepovedi motornih koles.

Prav tako imajo v Ljubljani težave tudi z dostavljavci hrane. S podjetjema Glovo in Wolt je MOL v zaključnih pogovorih. Janković pravi, da bi voznike označili s številko, če bi pravila kršili večkrat, ne bi smeli več voziti po središču mesta.

Kako bodo težave rešili?

Pri Boltu pravijo, da je zahvaljujoč GPS navigaciji in posebnim nastavitvam območij v aplikaciji e-skiro, skiro mogoče parkirati le na mikrolokacijah ob javnih stojalih za kolesa. Bolt dodaja, da v vseh mestih, kjer so na voljo njihovi e-skiroji, vključno z Ljubljano, za obravnavo prijav nepravilnega parkiranja delujejo tudi posebne Boltove ekipe. Ekipe se po svojih najboljših močeh trudijo zagotavljati red v mestu.

Uporabniki, ki redno neodgovorno parkirajo, bodo, kot navaja Bolt, deležni dodatnega obveščanja in možnosti izobraževanja za boljše razumevanje pravil parkiranja.

Bolt: “Če uporabnik še naprej krši pravila, mu lahko pri Boltu onemogočimo dostop do portala (začasno ali trajno – odvisno od primera) in ga kaznujemo s 40 evri.”

Kaj pravi župan Janković?

MOL z Boltom ni sklepal nobenega dogovora, je na novinarski konferenci dejal Janković in dodal:  “Celo drugače, jaz sem bil vabljen na to otvoritev, pa sem zavrnil. Ključen problem teh skirojev, ki bodo doživeli posebno obravnavo, je to, da ga lahko pustite kjerkoli,« Župan vsako zasebno pobudo razume kot njihov interes po profitu, kar je tudi logično. “Jaz pa moram ščititi javni interes in nisem tisti, ki bi s svojo prisotnostjo dajal potrditev temu projektu,” je dejal župan.

Vir: STA/N1 Foto: N1