V Luksorju odkrili novo kraljevo grobnico

ByA.K.

16. januarja, 2023

V Luksorju odkrili novo kraljevo grobnico

V Luksorju so odkrili novo grobnico. Grobnica je verjetno pripadala ženi kralja iz 18. dinastije, ki je vključevala faraona Ehnatona in Tutankamona pred 3500 leti, so sporočile egiptovske oblasti. Kraljevo grobnico so odkrili egiptovski in britanski znanstveniki na zahodnem bregu Nila. Tam se namreč nahaja znamenita Dolina kraljev. Izkopavanja se nadaljujejo, je povedal arheolog Mostafa Waziri, generalni sekretar Vrhovnega sveta egiptovskih starin. 

Toda že prvi elementi, odkriti v grobnici, kažejo, da izvira iz 18. dinastije. Slednja velja za vrhunec in najnaprednejše obdobje starega Egipta, je dejal Waziri. Piers Litherland z Univerze v Cambridgeu, vodja ekipe britanskih znanstvenikov v tej misiji, meni, da je bila novo najdena grobnica zgrajena za “kraljevo ženo ali princeso”.

Notranjost grobnice je v slabem stanju

Notranjost te grobnice je v “slabem stanju. Številne dele in napise so namreč uničile poplave, ki so podzemne prostore napolnile z nanosi peska in apnenca,” pravi egiptovski arheolog Mohsen Kamel.

V zadnjih mesecih je Egipt predstavil več velikih odkritij, zlasti v nekropoli Saqqara južno od Kaira. Država s 104 milijoni prebivalcev je v hudi gospodarski krizi in računa na nova arheološka odkritja. Odkritja naj bi pomagala obnoviti turizem, pomembno turistično dejavnost, ki je zaradi pandemije covida-19 doživela hud udarec.

Otvoritev “Velikega egipčanskega muzeja”

Sektor, ki zaposluje dva milijona ljudi in proizvede več kot 10 odstotkov BDP, si ni zares opomogel od arabske pomladi leta 2011. Kairo že mesece obljublja odprtje “Velikega egipčanskega muzeja” v Gizi, a datum otvoritve še ni bilo objavljeno.

Mnogi so napovedovali, da se bo to zgodilo leta 2022, ob 200. obletnici odkritja kamna iz Rosette, s katerim je Jean-François Champollion razvozlal pisavo starega Egipta, in stoletnici odkritja grobnice faraonskega dečka Tutankamona.

vir Foto: Twitter Official Account of the Ministry of Tourism and Antiquities- Egypt

ZDA so Egiptu vrnile ukraden “zeleni sarkofag”

Eden največjih do zdaj odkritih lesenih faraonskih sarkofagov je bil vrnjen Egiptu, je sporočil egiptovski zunanji minister Sameh Choukri. Artefakt, znan tudi kot “zeleni sarkofag”, je bil narejen za pokop visokega dostojanstvenika, je povedal Mostafa Waziri. Waziri je direktor egipčanskega Vrhovnega sveta za starine. Zeleni sarkofag je bil pretihotapljen iz Egipta in do nedavnega razstavljen v ameriškem muzeju… več tukaj.