V možganih umirajočih opažena nenavadna aktivnost

ByAna Koren

3. maja, 2023

V možganih umirajočih opažena nenavadna aktivnost

Znanstveniki z univerze Michigan v ZDA so v možganih dveh umirajočih ljudi, odkrili nenavaden val aktivnosti, kar bi lahko bila razlaga za pojav obsmrtnih izkušenj.

Kaj točno se dogaja v možganih v zadnjih trenutkih našega življenja, še vedno ni popolnoma znano. Šele lani so strokovnjaki prvič podrobno posneli možgansko valovanje umirajočega. V eni določeni vrsti možganske aktivnosti, valovanju gama so skupaj s spremembami v drugih frekvencah opazili velik skok. 

V novi študiji so znanstveniki pri dveh od štirih pacientov, ki so bili izključeni iz vzdrževalnih naprav opazili tudi podoben izbruh kratkotrajne aktivnosti gama.

Razlaga za NDE? 

Nevrolog Jimo Borjigin s sodelavci že od leta 2013 išče vzporednice med zadnjimi trenutki človeških možganov in rezultati poskusov na podganah, pri katerih je bil izzvan srčni zastoj. Verjamejo, da bi lahko ti prehodni bliski možganske aktivnosti, ki se pojavijo, ko se subjekti očitno ne zavedajo več, kaj se dogaja okoli njih, pojasnili fenomen izkušenj ob smrti (NDE). 

Ekipa je analizirala smrti v enoti za nevrointenzivno nego od leta 2014 v bolnišnici Univerze v Michiganu. Pri dveh od štirih bolnikov v komi, ki so umrli, medtem ko so zdravniki še spremljali njuno stanje po srčnem zastoju, so posnetki EEG razkrili močan izbruh valov gama v enem delu možganov. Slednji se je kasneje razširil po obeh hemisferah. 

Strokovnjaki so potrdili, da ni šlo za nekakšno reakcijo, zato znanstveniki menijo, da gre za zadnje izbruhe zavesti o okolju. Začetni val gama valov se je namreč nahajal v predelu možganov, ki velja za središče tako imenovanih nevronskih ostankov zavesti.  

Potrebne so nadaljnje raziskave 

Podoben vzorec aktivnosti so opazili med spanjem in pri bolnikih z napadi, ki so poročali o halucinacijah in zunajtelesnih izkušnjah. Ta del možganov vključuje senzorična področja. Slednje pa lahko pojasni, zakaj so obsmrtne izkušnje, o katerih ljudje poročajo, tako žive.

Komunikacija med možganskimi hemisferami naj bi bila tudi bistvena za odhod. Nobeden od opazovanih pacientov ni preživel. Torej ni mogel povedati, kaj točno je videl, čutil ali doživel v svojih zadnjih trenutkih življenja.

Strokovnjaki medtem niso prepričani, da so zunajtelesne izkušnje povezane s kratkotrajnim srečanjem s smrtjo. Menijo, da bi lahko prej šlo za nevrološko reakcijo na pomanjkanje kisika v možganih. 

Tega ne zanikajo niti znanstveniki, ki so delali na novi raziskavi. “Ne moremo izključiti možnosti, da je ta gama val znak patološkega procesa, značilnega za fazo umiranja, in ni povezan z zavestno obdelavo,” pišejo Borjigin in njegovi sodelavci. 

Raziskava z naslovom Surge of neurophysiological coupling and povezanost nihanj gama v umirajočih človeških možganih je bila objavljena v reviji PNAS.

vir Foto: Pixabay