Policija Severne Makedonije je sporočila, da je bilo med protestom proti kompromisu o pridružitvi Evropski uniji ranjenih 47 policistov.

Od konca tedna je v Skopju zaradi francoskega predloga, katerega namen je odpraviti nasprotovanje Bolgarije pristopu Severne Makedonije, protestiralo več tisoč ljudi. Do poškodb je prišlo po tem, ko se je skupina večinoma mladih umaknila z glavnega protesta in v stavbo parlamenta metala kamenje, kovinske palice, jajca in molotovke.

Premier Dimitar Kovačevski je napade na policijo obsodil in dejal, da nasilja ni mogoče opravičiti. Policija je sporočila še, da so po torkovih spopadih pridržali 11 protestnikov. 

Notranji minister Severne Makedonije Oliver Spasovski, ki je obiskal poškodovane policiste v bolnišnici, je potrdil, da preiskava poteka. Spasovski je dejal, da obstajajo znaki, da bodo molotovke na državne zgradbe metali tudi danes zvečer.

Veto

Bolgarija, ki ima kot članica EU pravico veta na nove članice, želi, da Severna Makedonija uradno prizna, da ima njen jezik bolgarske korenine. Sofija je Skopje pozvala, naj prizna bolgarsko manjšino in ​​sprejme nadaljnje korake za zatiranje sovražnega govora proti Bolgariji.

Mnogi v Severni Makedoniji, tudi opozicijska stranka VMRO-DPMNE  pravijo, da bi privolitev v te zahteve spodkopala nacionalno identiteto. Predsednik Severne Makedonije Stevo Pendarovski in vlada sta predlagani francoski dogovor, ki vključuje ustavno priznanje obstoja bolgarske etnične manjšine podprla.

Poslanci se bodo sestali jutri. Ustanovili bodo komisijo, ki bo preučila predlog Severne Makedonije. Severna Makedonija je kandidatka za članstvo v EU že 17 let. Država je za začetek pristopnih pogajanj dobila zeleno luč že leta 2020 dobila zeleno luč. Datum začetka pogajanj žal ni bil določen.

Predsednik Evropskega sveta Charles Michel je Severno Makedonijo včeraj pozval, naj kompromisno rešitev, ki jo je predlagala Francija podpre. Na skupni tiskovni konferenci je Michel poudaril, da je predlog preveč pomembna priložnost, da bi jo zamudili in bi lahko vodil do pristopnih pogovorov v nekaj dneh.

Foto: Twitter

By A.K.

Komentar: