Pristojni so v nedeljo opravili 1846 HAG in 416 PCR testov. Z njimi so potrdili 493 okužb s koronavirusom.

Nacionalni inštitut za javno zdravje (NIJZ) ocenjuje, da je v Sloveniji trenutno 19.269 aktivnih primerov okužbe. Doslej so potrdili še 24 primerov okužb z virusom opičjih koz.

NIJZ navaja, da je z enim odmerkom cepljenih 1.265.905 ljudi, z vsemi odmerki pa 1.222.355 oseb. 

Opičje koze

Na NIJZ so doslej prejeli tudi 24 prijav potrjenih primerov okužb z virusom opičjih koz. Pri vseh potrjenih primerih je bila opravljena tudi epidemiološka poizvedba. Prvi primer okužbe z virusom opičjih koz je bil v Sloveniji  potrjen 24. maja. Prvi primer je bil moški, ki je pripotoval iz Španije.

Opičje koze po svetu

Število primerov opičjih koz po vsem svetu narašča. Strokovnjaki opozarjajo, da bi lahko bilo okužb še več. Simptomi se namreč razlikujejo od tistih, ki so jih zdravniki videli do zdaj.

Po podatkih Svetovne zdravstvene organizacije (WHO) so do 6. julija poročali o več kot 6000 primerih opičjih koz iz 58 držav… o tem smo poročali tukaj.

Nova študija v reviji Lancet Infectious Diseases kaže, da so v primerjavi s preteklimi izbruhi opičjih koz simptomi, kot sta utrujenost in vročina, manj pogosti. Genitalne lezije so bolj verjetne… več tukaj.

Foto: UN

By A.K.

Komentar: