V nekaj dneh nenadoma umrl član Putinove stranke, nekdanji general in mornariški uradnik

Nekdanji poveljnik ruske vojske z dolgoletnimi vezmi v Ukrajini je “nenadoma” umrl v starosti 69 let, so sporočili iz tovarne tankov, kjer je delal. Uralvagonzavod, največji proizvajalec tankov na svetu, kjer je general Aleksej Maslov nedavno delal kot mednarodni prodajni predstavnik, dodatnih pojasnil ni dal.

General Maslov, ki je bil od leta 2004 do 2008 vrhovni poveljnik ruskih kopenskih sil, je umrl na božični dan v vojaški bolnišnici v Moskvi, so sporočili iz družbe. Uralvagonzavod ga je označil za “izjemnega poveljnika, ki je naredil pogumno pot od poveljnika voda do vrhovnega poveljnika kopenskih sil.”

Tesne vezi z Ukrajino

Nekdanji vojaški poveljnik, ki prihaja iz ruske regije, ki meji na Ukrajino, je imel tesne vezi z državo, ki jo je Rusija napadla februarja, piše The Telegraph. Vojaška kariera generala Maslova se je začela v sovjetski Ukrajini, kjer je študiral na visoki šoli za vojaške poveljnike v Harkovu. Kasneje je bil nameščen v Karpatih na meji z Romunijo.

Po štirih letih poveljevanja oboroženim silam Rusije je bil general Maslov imenovan za namestnika Dmitrija Rogozina. Rogozin je bil takratni ruski odposlanca pri Natu v Bruslju.

Rogozin, odločen zagovornik ruske invazije na Ukrajino, ki je bil prejšnji teden ranjen v ukrajinskem topniškem napadu, je generala opisal kot “izkušenega častnika, zahtevnega poveljnika in dobrega človeka”.

Smrt generala Maslova je prišla nekaj dni po tem, ko je “nenadoma” umrl tudi uradnik mornarice, odgovoren za gradnjo podmornic. Aleksandar Buzakov (65) je umrl prejšnji konec tedna. Dan po tem, ko je vodil splavitev nove podmornice iz ruske Admiralske ladjedelnice v Sankt Peterburgu.

Njegovo podjetje je njegovo smrt opisalo kot “nenadno, prezgodnjo in tragično”.

Smrt ruskega politika v Indiji 

Ruskega politika, poslanca in multimilijonarja Pavla Antova, člana Putinove stranke Enotna Rusija, so našli mrtvega pred hotelom v Indiji. Ob njegovi smrti so se pojavila ugibanja o vzrokih njegove smrti. Spomnimo… Antov je bil s tremi prijatelji na izletu ob svojem 66. rojstnem dnevu. 

Antov je nedavno kritiziral ruskega predsednika Vladimirja Putina zaradi vojne v Ukrajino. Kritiko je kmalu umaknil. Umrl je po padcu s tretjega nadstropja svojega hotela 24. decembra. Njegovega prijatelja Vladimirja Bidenova so dva dni pred tem našli nezavestnega v svoji sobi. Za mrtvega so ga razglasili zdravniki okrožne bolnišnice.

Aleksandr Šerba, ukrajinski diplomat, ki je med letoma 2014 in 2021 delal kot veleposlanik Ukrajine v Avstriji, je med komentiranjem incidenta potrdil, da je ruski generalni konzul v Kalkuti izjavil, da policija ne vidi nič sumljivega glede smrti Antova, piše Sky News. 

Foto: AFP

By A.K.

Komentar: