V Nemčiji jutri zapirajo zadnje jedrske reaktorje, nobelovca proti

ByAna Koren

14. aprila, 2023
Foto: Pexels

Nemčija jutri zapira zadnje jedrske reaktorje, znanstveniki proti

Dan pred načrtovano zaustavitvijo zadnjih treh jedrskih elektrarn v Nemčiji je skupina znanstvenikov nemško vlado pozvala, naj odloži zaustavitev reaktorjev.

“Zaradi velike nevarnosti, ki jo podnebne spremembe predstavljajo za življenje na našem planetu, in zaradi očitne energetske krize, v kateri sta Nemčija in Evropa zaradi prekinitve dobave iz Rusije, pozivamo nemško vlado, da zapusti preostale tri jedrske elektrarne. tovarne v obratovanju,” piše v odprtem pismu skupine znanstvenikov, naslovljenem na nemškega kanclerja Olafa Scholza.

Nobelova nagrajenca proti zaprtju

Pismo, ki sta ga med drugim podpisala dobitnika Nobelove nagrade za fiziko Klaus von Klitzing in Stephen Chu, navaja, da je treba jedrske elektrarne obdržati zaradi njihovih “očitnih koristi za proces podnebnih sprememb”.

“Te elektrarne oskrbujejo 10 milijonov gospodinjstev v Nemčiji z elektriko, ki je pridobljena na način, ki ne pospešuje podnebnih sprememb. S tem Nemčija letno prihrani 30 milijonov ton škodljivega ogljikovega dioksida,” piše v pismu, ki ga je podpisalo dvajset znanstvenikov.

Znanstveniki opozarjajo na druge države v Evropi, kot so Francija, Poljska ali Velika Britanija, ki so v zadnjih letih opustile zapiranje jedrskih elektrarn.

Nemška vlada je pred tem sporočila, da bodo zadnje tri reaktorje jedrskih elektrarn v Nemčiji iz električnega omrežja izključili v soboto.

Prvotno je bilo načrtovano, da bodo zadnje tri jedrske elektrarne, Emsland, Isar 2 in Neckarwestheim 2, izklopile konec lanskega leta. A je bilo njihovo delo zaradi težav z dobavo električne energije zaradi ruskega napada o Ukrajini, podaljšano do sredine aprila.

“Izstop iz sistema oskrbe z električno energijo iz jedrskih elektrarn naredi našo državo varnejšo, saj so tveganja, ki jih jedrske elektrarne prinašajo s seboj, nepremostljiva,” je dejala ministrica za varstvo okolja Steffi Lemke (Zeleni).

“Črni dan za Nemčijo”

Vodja parlamentarne opozicije Friedrich Merz (Krščansko demokratska unija CDU) je zaustavitev zadnjih nemških jedrskih elektrarn, ostro kritiziral.

“Jutri je črn dan za Nemčijo,” je dejal Merz. Dodal je, da je “nerazumljivo”, da Nemčija zapira jedrske elektrarne, ki so “najvarnejše na svetu”.

“Nobena druga država se na vojno v Ukrajini in poslabšanje oskrbe z energijo ne odziva tako kot Nemčija,” je dejal Merz. Pri tem je Merz opozoril na 400 obstoječih jedrskih elektrarn na svetu in 60 v gradnji, tudi v Evropi.

Večina proti zaprtju

Po javnomnenjski raziskavi javnega servisa ARD večina nemških državljanov nasprotuje zaprtju zadnjih jedrskih elektrarn. Pokazalo se je, da 59 odstotkov anketiranih meni, da je ta politična odločitev napačna. 34 odstotkov vprašanih pa meni, da je odločitev pravilna.

Največ nasprotnikov zaprtja jedrskih elektrarn je privržencev CDU in Alternative za Nemčijo (AfD). Največ zagovornikov zaprtja je med volivci Zelenih.

Odločitev o umiku Nemčije iz sistema oskrbe z električno energijo iz jedrskih elektrarn je sprejela vlada nekdanje kanclerke Angele Merkel (CDU) in sicer po jedrski katastrofi v japonski Fukušimi leta 2011. 

vir Foto: Pexels (fotografija je simbolna)