V Nemčiji povečano število ruskih prosilcev za azil

ByAna Koren

18. aprila, 2023 ,
Foto: Pexels

V Nemčiji povečano število ruskih prosilcev za azil

V Nemčiji se je od začetka leta močno povečalo število ruskih prosilcev za azil. “V prvih treh mesecih letošnjega leta je 2381 ruskih državljanov zaprosilo za politični azil v Nemčiji, kar je več kot v celotnem lanskem letu,” poroča informativni portal Table Media, ki se sklicuje na podatke Zveznega urada za migracije (BAMF).

Opazen je predvsem velik porast števila prosilcev med 19. in 30. letom starosti, kar kaže na to, da se veliko prosilcev želi izogniti mobilizaciji v rusko vojsko.

Skladno s tem se je povečal odstotek prijavljenih moških, torej potencialnih nabornikov, z 59 na 64 odstotkov.

Tisti, ki se nočejo pridružiti ruski vojski, lahko v Nemčiji zaprosijo za azil in pričakujejo zaščito.

“Tisti, ki ne želijo sodelovati v Putinovi vojni proti Ukrajini, imajo na splošno pravico do mednarodne zaščite,” je dejala tiskovna predstavnica BAMF. Koliko je takih primerov med prosilci za azil, ne omenja.

Po začetku ruskega napada na Ukrajino februarja lani je v Nemčijo prišlo več kot milijon beguncev iz Ukrajine. Slednji status vojnih beguncev, ki vključuje enake socialne ugodnosti kot za nemške državljane pridobijo samodejno.

V Nemčiji trenutno poteka burna razprava med zveznimi in zveznimi deželnimi oblastmi o stroških nastanitve beguncev in prosilcev za azil, katerih število prav tako narašča.

Zaradi povečanega števila ilegalnih migracij preko t.i Balkanski poti, ampak tudi iz Italije. Nemčija pa je za pol leta podaljšala nadzor na meji z Avstrijo… o tem smo poročali tukaj.

Nemški kancler Olaf Scholz je za začetek maja sklical krizni sestanek na temo sprejemanja beguncev.

vir Foto: Pexels