V nenavadnih okoliščinah ubit ruski tajkun

ByA.K.

7. januarja, 2023 ,

V nenavadnih okoliščinah ubit ruski tajkun

Ruski mediji poročajo, da je v nesreči v Mehčali umrl nekdanji dagestanski premier Magomed Abdulajev. Po poročanju ruskih medijev je Abdulajev prečkal cesto izven zaznamovanega prehoda za pešce, ko je vanj z Lado Nivo trčil 55-letnik.

Njegova smrt sledi nizu smrti uglednih ruskih bogatašev in uradnikov, ki so v skrivnostnih okoliščinah umrli od začetka invazije na Ukrajino. Abdulajev je bil blizu nekdanjemu ruskemu predsedniku in premierju Dimitriju Medvedjevu, bil pa je tudi oster zagovornik vojne v Ukrajini.

Deset mrtvih oligarhov

Ruski mediji poročajo, da je čeprav so ga takoj prepeljali v bolnišnico zaradi hudih poškodb umrl. Kot poročajo, je prečkal cesto izven prehoda za pešce, ko je vanj z Lado Nivo trčil 55-letnik. Ali je bil voznik aretiran, ni omenjeno.

Magomed Abdulajev je bil vodja vlade Dagestana od leta 2010 do 2013. Na ta položaj je bil imenovan v času, ko je bil predsednik Dmitrij Medvedjev. Po poročanju medijev sta Abdulaev in Medvedjev študirala skupaj. Leta 2015 je bil proti njemu uveden kazenski postopek zaradi zlorabe položaja. Po mnenju preiskovalcev je univerzo oškodoval za več kot 20 milijonov rubljev, namenjenih pavšalnim izplačilom študentom. Preiskava je bila leta 2017 zaključena, sojenja pa ni bilo.

Odkar je Putin začel svojo invazijo na Ukrajino, je v nepojasnjenih okoliščinah umrlo 10 ruskih oligarhov in ljudi, povezanih s Putinovim režimom.

Nenadoma umrl direktor ruske ladjedelnice, ki izdeluje vojaške podmornice

Nenadoma je umrl direktor velike ruske ladjedelnice, specializirane za vojaške podmornice. Sanktpeterburška ladjedelnica je sporočila, da je direktor Aleksandar Buzakov umrl, vendar podrobnosti ni izdala, poroča Sky News

Ne spreglejte…

V skrivnostnih okoliščinah umrl še en ruski oligarh

V skrivnostnih okoliščinah je umrl še en ruski oligarh. Oligarh je umrl po padcu po stopnicah 9. decembra v mestu Antibes na francoski rivieri.

Petdesetletni Dmitri Zelenov je bil na večerji s prijatelji, postalo mu je slabo. Po tem naj bi padel po stopnicah in utrpel usodne poškodbe glave, poročata ruska tiskovna hiša Baza… več tukaj.

So “samomori” med Putinovimi kritiki preveč pogosti? 

Po smrti predsednika upravnega odbora največje ruske zasebne naftne družbe, ki bi naj umrl zaradi padca z bolnišničnega okna, so se znova pojavila vprašanja, ali so sumljive smrti med ruskimi oligarhi in kritiki predsednika Vladimirja Putina postale vse preveč pogoste, da bi bile naključne.

Sprva je podjetje Lukoil v izjavi dejal, da je Ravil Maganov “umrl po hudi bolezni”. Ruska tiskovna poročila so pozneje navedla, da so njegovo truplo našli na območju moskovske centralne klinične bolnišnice… več tukaj.

Foto: Profimedia