V Nepalu strmoglavilo potniško letalo, najmanj 40 mrtvih

ByAna Koren

15. januarja, 2023

V Nepalu strmoglavilo potniško letalo, najmanj 40 mrtvih

Število žrtev najhujše letalske nesreče v Nepalu v zadnjih petih letih se je povzpelo na 40, je sporočil uradnik nepalske agencije za letalstvo. Tiskovni predstavnik vojske je pred tem dejal, da je umrlo najmanj 16 ljudi.

Več sto reševalcev še naprej preiskuje hribovito mesto nesreče, kamor je strmoglavilo letalo družbe Yeti Airlines iz prestolnice Katmandu. “Reševalne operacije potekajo. Vreme je bilo jasno,” je povedal tiskovni predstavnik nepalske agencije za civilno letalstvo Jagannath Niroula.

Nesreča z največ smrtnimi žrtvami po marcu 2018.

Himalajska državna televizija je prikazala črn dim, ki se vali s kraja strmoglavljenja, in reševalne ekipe okoli razbitin.

To je nesreča z največ smrtnimi žrtvami v Nepalu od marca 2018, ko je potniško letalo ZDA-Bangla, ki je letelo iz Dake, strmoglavilo ob pristajanju v Katmanduju, pri čemer je umrlo 51 od 71 ljudi na krovu, poroča Aviation Safety Network.

Letalo Yeti Airlines ATR 72 na letu iz Katmanduja je prevažalo 72 ljudi, vključno z dvema otrokoma in štirimi člani posadke, je povedal tiskovni predstavnik letalske družbe Sudarshan Bartaula.

Na letalu so bili Indijci, Rusi, Irci, Korejci … 

Na letalu je bilo pet indijskih, štirje ruski, en irski, dva južnokorejska, en avstralski, en francoski in en argentinski državljan, je povedal uradnik nepalskega letališča.

Po podatkih spletnega mesta FlightRadar24 je bilo letalo staro 15 let. ATR 72 je široko uporabljeno letalo, ki sta ga skupaj proizvedla francosko podjetje Airbus in italijansko podjetje Leonardo. Yeti Airlines ima v lasti skupaj 6 letal ATR72-500, piše na njihovi spletni strani.

Letalske nesreče niso neobičajne v Nepalu, kjer je osem od 14 najvišjih gora na svetu, vključno z Everestom, kjer se lahko vreme nenadoma spremeni in ustvari nevarne razmere. Nepalski premier Pushpa Kamal Dahal je po nesreči sklical nujno sejo vlade, piše v izjavi vlade.

vir Foto: zajem zaslona