V New Delhiju se začenja letni vrh G20, razdeljenost glede Ukrajine in soglasje o kriptovalutah ter reformah banke

ByAna Koren

9. septembra, 2023 ,

V New Delhiju se začenja letni vrh G20, razdeljenost glede Ukrajine, soglasje o kriptovalutah ter reformah banke

Voditelji 20 najmočnejših držav (G20) na svetu so se zbrali v indijski prestolnici New Delhi, kjer se začenja letni vrh. Kljub veliki razdeljenosti glede vojne v Ukrajini so v splošnem dosegli soglasje o pomembnih vprašanjih, kot so kriptovalute in reforme v večstranskem razvoju banke.

Ameriški predsednik Joe Biden in drugi voditelji držav skupine G20 so se zbrali v novem, 300 milijonov dolarjev vrednem kongresnem centru v obliki školjke. Kongresni center je imenovanem Bharat Mandapam in stoji nasproti kamnite utrdbe iz 16. stoletja v prestolnici z 20 milijoni prebivalcev. Za zagotovitev nemotenega poteka tega pomembnega srečanja so v mestu zaprli podjetja, trgovine, pisarne in šole, promet je omejen.

Glede na osnutek izjave z vrha, na katerega se pri poročanju sklicuje Reuters, se pogajalci niso mogli dogovoriti glede besedila o vojni v Ukrajini. Voditeljem je zato prepuščeno, da sami dosežejo kompromis, če je to mogoče. V 38-stranskem osnutku je odstavek o “geopolitičnih razmerah” ostal prazen, medtem ko je bil dogovor dosežen o 75 drugih odstavkih.

Biden na vrhu zahteva višjo raven podnebnih ukrepov večjih držav, saj narašča zaskrbljenost zaradi pomanjkanja soglasja o zmanjšanju emisij. Pogajalci G20 se trudijo doseči dogovor o jeziku zaradi razlik glede vojne v Ukrajini. Upajo tudi, da bodo pridobili Rusijo, ki bo pripravila tako imenovano izjavo voditeljev.

Rusijo na srečanju zastopa zunanji minister Sergej Lavrov

Rusijo na srečanju zastopa zunanji minister Sergej Lavrov. Lavrov je dejal, da bo blokiral končno izjavo, če ne bo odražala stališča Moskve glede Ukrajine in drugih kriz. Vendar pa obstaja možnost, da se doseže kompromis ali pa bo izjava vsebovala različna stališča držav.

“Izjava voditeljev je daleč najboljši način za beleženje dogovorjenega, tako da lahko države v prihodnosti odgovarjajo zunanjim stranem in da vladni sistemi vedo, kaj so podpisali njihovi voditelji in kaj potrebujejo narediti interno,” je dejal Creon Butler, direktor programa za globalno gospodarstvo in finance pri londonski Chatham House.

G20 se je strinjal, da bo obravnaval dolžniške ranljivosti v državah z nizkim in srednjim dohodkom ter okrepil in reformiral večstranske razvojne banke. Prav tako so sprejeli predlog za strožjo regulacijo kriptovalut. Kljub razhajanju glede vojne v Ukrajini se pričakuje, da bo na dvodnevnem vrhu prevladoval Zahod in njegovi zavezniki. Kitajski predsednik Xi Jinping se srečanja namreč ni udeležil, namesto njega sodeluje premier Li Qianga.

Različen odnos do vojne je preprečil dogovor niti o enem samem sporočilu na ministrskih srečanjih med indijskim predsedovanjem skupini G20 letos. Indija, ki trenutno predseduje skupini, se izogiba obtoževanju Rusije za vojno in poziva k rešitvi z dialogom in diplomacijo. Vlada premiera Narendre Modija predvideva predsedovanje Indije skupini in vrh kot predstavitev hitro rastočega gospodarstva države in njenega naraščajočega svetovnega položaja.

Foto: Nacionalni center za umetnost Indija X

Portal24