V NSi kritični do odločitve Ustavnega sodišča o pravicah istospolnih parov. Pravijo, da bodo noveli Družinskega zakonika nasprotovali.

Nedavni odločitvi Ustavnega sodišča, da je neustavna zakonodajna ureditev, ki določa, da lahko zakonsko zvezo skleneta le dve osebi različnega spola in da istospolna partnerja, ki živita v formalni partnerski zvezi, ne moreta skupaj posvojiti otroka, v NSi nasprotujejo. Za odpravo neustavnosti ima DZ šest mesecev časa.

NSi ob tem napoveduje uporabo vseh pravnih sredstev, ki so jim v pravni družbi na voljo. Vsem novelam Družinskega zakonika, ki bi temeljile na omenjeni odločbi ustavnega sodišča, bodo v NSi nasprotovali.

V današnji izjavi je vodja poslancev NSi Janez Cigler Kralj poudaril, da se odločba dotika kočljivih vprašanj najvišjih koristi in največjih pravic otroka. Tovrstna vprašanja bi morali zato reševati predvsem s te perspektive.

Odločitev sodišča

Zakonodajna ureditev, ki določa, da lahko zakonsko zvezo skleneta le dve osebi različnega spola in da istospolna partnerja, ki živita v formalni partnerski zvezi, ne moreta skupaj posvojiti otroka, je po odločitvi  Ustavnega sodišča v neskladju z Ustavo RS. Ustavno sodišče je navedlo, da do odprave neskladja velja, da je zakonska zveza življenjska skupnost dveh oseb, ne glede na spol, in da lahko istospolna partnerja, ki živita v partnerski zvezi, skupaj posvojita otroka pod enakimi pogoji kot zakonca… več tukaj.

Foto: NSi Twitter

By A.K.

Komentar: