Kitajska v območje zračne obrambe Tajvana poslala 71 vojaških letal

Kitajska v območje zračne obrambe Tajvana poslala 71 vojaških letal. Enainsedemdeset letal kitajskega letalstva vključno z bojnimi letali in brezpilotnimi letali, je v zadnjih 24 urah vstopilo v identifikacijsko območje tajvanske zračne obrambe, je sporočila otoška vlada. Te največji kitajski vdor doslej.

Triinštirideset letal je prečkalo središčno črto Tajvanske ožine. Tajvanska ožina je neuradna varovalke med obema stranema. Leži znotraj obrambnega območja, je v poročilu navedlo tajvansko obrambno ministrstvo. Peking medtem nadaljuje vojaške dejavnosti v bližini otoka, ki si ga lasti Kitajska.

Tajvanska uradna osrednja tiskovna agencija je sporočila, da je bil to največji vdor kitajskih zračnih sil doslej. Čeprav na otoku, ki v zadnjih letih nenehno krepi kitajski pritisk, ni bilo občutka preplaha.

Kitajska, ki trdi, da je Tajvan njeno ozemlje, je sporočila, da je v nedeljo izvedla “udarne vaje” v morju in zračnem prostoru okoli Tajvana kot odgovor na provokacijo s strani demokratično vodenega otoka in ZDA.

Tajvan, ki odločno zavrača zahteve Kitajske, pravi, da so vaje pokazale, da Peking uničuje regionalni mir in poskuša ustrahovati njene prebivalce.

Vir

Ne spreglejte…
Xijeve “kitajske sanje” so ogrožene. Posledice za svet bi lahko bile nepojmljive

Xijeve “kitajske sanje” so ogrožene. Posledice za svet bi lahko bile nepojmljive. Kljub splošnemu prepričanju, javno izražanje nezadovoljstva na Kitajskem ni nobena redkost. 

Na Kitajskem letno poteka več kot tisoč stavk, demonstracij in protestov. Glede na velikost in prebivalstvo Kitajske, to ne bi smelo biti presenetljivo. Vse bi bilo tako rekoč nemogoče nadzorovati, vsaj ne brez uporabe sile… več tukaj.


 Foto: Pixabay

By A.K.

One thought on “V območju zračne obrambe Tajvana 71 kitajskih vojaških letal”

Komentar: