V petih letih bo umetna inteligenca prehitela človeštvo

ByB.O.

17. oktobra, 2023
Umetna inteligenca [Foto: Freepik]

V petih letih bo umetna inteligenca prehitela človeštvo

Geoffrey Hinton, ki ga pogosto označujejo za vodilno osebnost na področju umetne inteligence, je po tem, ko je v začetku leta zapustil Google, izrazil ostro mnenje o umetni inteligenci. Hinton je imel je ključno vlogo pri izpopolnjevanju in spodbujanju “backpropagation”, ključnega algoritma, ki večplastnim nevronskim mrežam omogoča samopopravljanje.

Napredek je pomembno prispeval k razvoju tehnologij globokega učenja in je temelj sodobnih generativnih modelov umetne inteligence. Za svoje pionirsko delo je Hinton prejel Turingovo nagrado, ki je podobna Nobelovi nagradi za računalništvo.

Spreminjajoči se pogledi na časovni okvir umetne inteligence


Sprva optimističen glede potenciala umetne inteligence se je Hintonov pogled dramatično spremenil. Včasih je menil, da je UI, ki bo presegla človeško inteligenco, oddaljena stvarnost, morda oddaljena 50 do 60 let. Zdaj pa predvideva, da bo ta mejnik dosežen že v petih letih. Nedavno je izrazil svoje pomisleke glede neizbežnih izzivov, ki jih predstavlja umetna inteligenca. Meni, da so ti izzivi posledica tega, da bi umetna inteligenca lahko presegla človeško inteligenco. Na to prepričanje vpliva hiter napredek na področju velikih jezikovnih modelov (LLM).

V tej petletni napovedi je kot merilo postavljeno leto 2028, kar je še bolj ambiciozen časovni okvir, kot ga je postavil Ray Kurzweil, navdušenec nad umetno inteligenco in vodja Googlovega inženiringa.

Kurzweil je v nekem intervjuju že omenil: “Do leta 2029 bodo računalniki dosegli inteligenco na ravni človeka.” Nadalje je napovedal, da bo do leta 2045 umetna inteligenca dosegla “singularnost”, fazo, v kateri se bo “naša inteligenca z združitvijo z umetno inteligenco, ki smo jo razvili, milijardokrat povečala”.

Hintonov premik v časovnici umetne inteligence

V nedavnem intervjuju v oddaji “60 minut” je Hinton razpravljal o trenutnih modelih umetne inteligence. Poudaril je, da modeli organizacij, kot sta OpenAI in Google, kažejo resnične kognitivne sposobnosti. Poudaril je, da lahko ti modeli doživijo edinstvene izkušnje, podobne človeškim. Čeprav trenutno zanika njihovo zavest v tradicionalnem smislu, Hinton meni, da bodo sistemi umetne inteligence sčasoma pridobili samozavedanje.

Geoffrey Hinton predvideva prihodnost, v kateri bodo napredni modeli umetne inteligence v petih letih presegli človeško razmišljanje. Prepričan je, da bi ljudje lahko postali druga najbolj inteligentna bitja na Zemlji. Njegovo osrednje sporočilo poudarja izjemno negotovost, ki spremlja področje umetne inteligence. Bistveno je priznati, da imajo ti sistemi umetne inteligence razumevanje.

Zdaj se nahajamo v fazi rasti umetne inteligence, kar je podobno previdnosti pri tem, kaj rečemo pred prodornim otrokom. Kot poudarja Hinton, ker ti modeli UI razumejo, moramo skrbno razmisliti o posledicah svojih dejanj.

Zaradi vse hitrejšega razvoja umetne inteligence je ukrepanje nujno. Nedavni dogodki so odpravili dvome o obstoju oboroževalne tekme z umetno inteligenco. Kitajska namerava na primer do leta 2025 povečati svojo računalniško moč za 50 odstotkov, da bi na področju umetne inteligence in superračunalniških aplikacij držala korak z ZDA. To prizadevanje vključuje veliko računalniško moč, potrebno za gradnjo in usposabljanje vedno obsežnejših velikih jezikovnih modelov (LLM).

Za primerjavo: človeški možgani se ponašajo s približno 100 bilijoni nevronskih povezav, medtem ko imajo doslej najobsežnejši sistemi umetne inteligence le 1 bilijon parametrov. Kljub temu Hinton trdi, da znanje, zakodirano v teh parametrih, daleč presega človeške zmogljivosti. To kaže na večjo učinkovitost modelov umetne inteligence pri učenju in ohranjanju znanja v primerjavi z ljudmi.

Poleg tega poročila kažejo, da je naslednja generacija LLM neizbežna, saj bi lahko prišla še pred koncem leta, in bi lahko bila od 5 do 20-krat naprednejša od sedanjih modelov GPT-4.

Tekma proti superinteligentni umetni inteligenci

Mustafa Suleyman, izvršni direktor in soustanovitelj podjetja Inflection AI ter soustanovitelj podjetja DeepMind, predvideva, da bodo “podjetja za mejne modele”, ki so na čelu usposabljanja največjih modelov umetne inteligence, v naslednjih petih letih izdelala modele, več kot tisočkrat večje od GPT-4.

Ti večji modeli umetne inteligence imajo ogromen potencial, saj ne bodo služili le kot zelo sposobni osebni pomočniki, temveč tudi kot orodja za reševanje ključnih izzivov, kot sta doseganje fuzijskih reakcij za brezmejno energijo in zagotavljanje natančne medicine za daljše in bolj zdravo življenje.

Kljub temu se pojavlja pereča skrb: ko bo umetna inteligenca presegla človeško inteligenco in potencialno razvila zavest, se lahko njeni interesi razlikujejo od interesov človeštva. Vprašanje, ali se bo to zgodilo in kdaj, ostaja neodgovorjeno, kot točno pravi Hinton: “Preprosto ne vemo.”

Hiter napredek na področju tehnologije umetne inteligence je vznemirljiv in hkrati izziv, saj povzroča velik pritisk na globalno upravljanje. Ta pritisk je povzročil tekmovanje med vladami pri oblikovanju predpisov za orodja umetne inteligence. Hiter napredek umetne inteligence predstavlja velik izziv za regulativne organe. Prizadevati si morajo, da to tehnologijo temeljito razumejo. Hkrati jo morajo učinkovito regulirati, ne da bi pri tem ovirali inovacije.

V tem kontekstu je v ospredju Evropska unija (EU), ki se približuje zadnji fazi obravnave celovite zakonodaje, znane kot zakon o umetni inteligenci. Po nedavnih poročilih naj bi imele Združene države zadržke. Menijo, da bi lahko zakon EU dajal prednost velikim korporacijam, ki si lahko privoščijo stroške usklajevanja. To bi lahko prikrajšalo manjša podjetja in zmanjšalo pričakovane izboljšave produktivnosti.

Urejanje umetne inteligence: globalni izziv pred nami

Ta zaskrbljenost kaže, da bodo ZDA morda sprejele drugačen regulativni pristop. Različni predpisi v državah bi lahko povzročili razdrobljeno globalno okolje za regulacijo umetne inteligence, kar bi podjetjem, ki delujejo na mednarodni ravni, predstavljalo izziv pri krmarjenju in upoštevanju različnih regulativnih okvirov. Poleg tega bi takšna razdrobljenost lahko ovirala inovacije, zlasti če si manjša podjetja ne morejo privoščiti stroškov usklajevanja v različnih regijah.

Vendar pa še vedno obstaja upanje za globalno sodelovanje na področju regulacije umetne inteligence. Po podatkih The Register naj bi voditelji držav G7 do konca leta oblikovali mednarodne predpise o umetni inteligenci. V začetku leta je skupina G7 ustanovila delovne skupine za obravnavo upravljanja, pravic intelektualne lastnine, dezinformacij in odgovorne uporabe UI. Na tem seznamu ni Kitajske in štiriindvajsetih držav EU, kar sproža vprašanja o morebitnem vplivu morebitnega sporazuma skupine G7.

V nedavnem intervjuju v oddaji “60 minut” je pionir umetne inteligence Hinton poudaril pomen našega trenutnega obdobja. Namignil je, da je človeštvo v ključnem trenutku glede nadaljnjega napredka umetne inteligence. Nujno je treba vzpostaviti predpise, ki bodo zagotavljali etično uporabo umetne inteligence.

Nujnost celovitega globalnega upravljanja umetne inteligence je jasna. Ker UI hitro napreduje in presega celo pričakovanja svojih ustvarjalcev, postaja usmerjanje te tehnologije v smer, ki koristi človeštvu, vse bolj zahtevno in nujno. Da bi se soočili s tem izzivom, morajo vlade, podjetja in civilna družba pustiti ob strani ozke interese ter se zavzeti za kolektivno in skupno delovanje, da bi vzpostavili etično in trajnostno pot naprej. Nujnosti doseganja tega cilja ni mogoče preceniti, saj je prihodnost človeštva lahko odvisna od naše sposobnosti, da se soočimo z izzivi, ki jih prinaša napredna umetna inteligenca.

Vir foto: Pexels Biznis24