V Planici donela Zdravljica: Zlati Timi Zajc, Lanišek drugi!

ByAna Koren

2. aprila, 2023

V Planici je donela Zdravljica: Timi Zajc desetinko točke pred Laniškom!

V Planici je donela Zdravljica. Timi Zajc je namreč zmagal na zadnji, 32., posamični tekmi svetovnega pokala za sezono 2022/23. Svetovni prvak je za pičlo desetinko točke prehitel Anžeta Laniška. Slovenski uspeh sta s 4. in 6. mestom dopolnila Domen Prevc in Žiga Jelar.

Timi Zajc se je v finalu v dogovoru s trenerjem Robertom Hrgoto odločil za tri mesta znižano zaletišče (z 12 na 9), kar mu je prineslo pribitek 27,3 točke. Svetovni prvak z Bloudkove velikanke je krepko preskočil zeleno črto in pristal pri 234 metrih in za več kot 20 točk prevzel vodstvo pred najboljšo četverico po prvi seriji.

V Planici izredno razpoloženi Stefan Kraft tokrat ni mogel preprečiti slovenskega zmagoslavja in Avstrijec je zaostal za 10 točk. Na koncu je bilo vprašanje le, kateri Slovenec bo zmagal. Vodilni po prvi seriji Anže Lanišek je s poletom 242 metrov postavil najdaljšo daljavo tekmovanja na finalu svetovnega prvenstva, a na koncu mu je zgolj desetinka zmanjkala za zmago. Ob treh ocenah 20,0 je prejel dve 19,5, kar je bilo odločilno.

Zmagoviti dogovor trenerja in Zajca

“V Planici imam zdaj na vseh skakalnicah zmago, razen na majhni. Zelo sem vesel. Hvala tudi Robiju, da je v taktičnem smislu pripomogel k uspehu. Zelo lepo sem zaključil sezono z zmago pred domačimi navijači,” je dejal zdaj trikratni zmagovalec tekem za svetovni pokal.

“Skok je bil zelo dober, prekrasen, kaj dosti ni komentirati. Šolsko,” je še dodal Zajc.

“Lepo bi bilo, če bi si lahko razdelila zmago. Kdo bi si mislil, da bo odločala le desetinka. S Timijem je bil dogovor, da se tvega in se mu omogoči boj za zmago,” je razplet zadnje tekme zime pojasnil glavni trener Hrgota.

Dva super poleta, a premalo za zmago

“Bil je boljši, to je treba sprejeti. Naredil sem dva super poleta, 242 m in nisem zmagal. Telemark sem pa spodaj ‘prilepil’, to je pomembno. Skok je bil res fantastičen. Tisto, kar včeraj nisem naredil, mi je danes uspelo,” je povedal drugouvrščeni Lanišek. Lanišek je svetovni pokal kot četrti Slovenec sklenil med najboljšo trojico.

Domen Prevc je za Kraftom zaostal za štiri točke. Izjemno se je po težavah z zdravjem za slovo od zime vrnil Žiga Jelar, ki je osvojil šesto mesto. Peti Slovenec na finalu sezone je bil Lovro Kos na 17. mestu.

Kraftu mali kristalni globus za polete

V svetovnem pokalu je bilo vse odločeno že pred finalom v Planici. Halvor Egner Granerud je še drugič osvojil veliki kristalni globus, Stefan Kraft je skupno drugi, Anže Lanišek pa tretji v svetovnem pokalu.

Edina uganka je ostal mali kristalni globus za polete. Granerud je imel minimalno prednost 10 točk pred Kraftom, a Norvežan ga je v prvi seriji polomil, pristal pri zgolj 215,5 m in zasedel 23. mesto. V finalu se je veliki zmagovalec zime zbral in Granerud je poletel 237 metrov ter pridobil deset mest, a je Kraft s stopničkami le potrdil osvojitev seštevka v poletih

vir Foto: Skijumping.pl Twitter