V prvih šestih mesecih je Policija obravnavala 6.006 nezakonitih prehodov državne meje

Ta številka predstavlja dobrih 75 odstotkov nezakonitih prehodov več kot v enakem obdobju lani. Lani so v enakem obdobju zabeležili 3.422 ilegalnih prehodov. Med migranti je največ državljanov Afganistana. Afganistanci predstavljajo skoraj četrtino vseh, ki so mejo prestopili ilegalno.

Največji pritisk nezakonitih prečkanj meje še naprej beležijo na območju koprske policijske uprave. Tam so zabeležili skoraj polovico vseh primerov. Rast števila je opazna tudi na območju novomeške policijske uprave.

V primerjavi z enakim obdobjem se je število obravnavanih izraženih namer podaje prošenj za mednarodno zaščito povečalo za štirikrat. Prošenj za mednarodno zaščito  je bilo letos že 5209. Tudi tukaj je izrazito povečanje števila državljanov Afganistana.

Obravnavali so tudi 6.101 vlogo za začasno zaščito. Tukaj so skoraj vse s strani državljanov Ukrajine.

V začetku meseca smo poročali, da je Slovenska policija je tako letos obravnavala že 4.333 nezakonitih prehodov meje. To je 76 odstotkov več kot v enakem obdobju lani. Do 30. junija 2022 so bile podane 3.703 prošnje za mednarodno zaščito. Porast je tukaj kar 190 odstoten glede na enako obdobje lani. Na sprejem prošnje na današnji da čaka še okoli 450 oseb… več tukaj.

Foto: AA

By A.K.

Komentar: