Na izredni seji bo DZ ponovno razpravljal o obravnavi vladnega predloga novele zakona o RTVS po nujnem postopku.

V ponedeljek bodo poslanci na zahtevo SDS na izredni seji odločali o odločitvi kolegija predsednice DZ, da DZ vladni predlog novele zakona o Radioteleviziji Slovenija obravnava po nujnem postopku.

Predlog novele zakona ne ustreza poslovniškim kriterijem za obravnavo po nujnem postopku so prepričani v poslanski skupini SDS. SDS meni, da gre za precedens v zgodovini naše države. Slednje pa demokratične temelje zakonodajnega odločanja, z željo po grobem posegu v neodvisnost in ustroj javne radiotelevizije nevarno maje.

Vlada po poslovniku lahko predlaga sprejem zakona po nujnem postopku. To lahko stori kadar sprejema zakon, nujen zaradi interesov varnosti ali obrambe države ali zaradi odprave posledic naravnih nesreč. PO nujnem postopku lahko vlada zakone sprejema tudi zato, da se preprečijo težko popravljive posledice za delovanje države.

Nujen postopek

V Državnemu zboru bo vlada po nujnem postopku, zaradi preprečitve težko popravljivih posledic za demokracijo in delovanje države, predlagala sprejem predloga Zakona o spremembah in dopolnitvah Zakona o RTV Slovenija… več tukaj.

Brutalen prevzem RTV Slovenija

Brutalen prevzem javne RTV Slovenija. Kolegij predsednice Državnega zbora Urške Klakočar Zupančič je danes odločil, da bo Državni zbor obravnaval vladni predlog novele Zakona o Radioteleviziji Slovenija po nujnem postopku. Gre za idejo vladajoče politike, da naj bi z novelo omenjenega zakona depolitizirali RTV Slovenija… več tukaj.

Foto: RTV Slovenija Wikipedia