V ponedeljek začne delati prva ambulanta za neopredeljene paciente

ByAna Koren

14. januarja, 2023

V Mariboru v ponedeljek z delom začne prva ambulanta za neopredeljene paciente

V Mariboru bodo po novih napovedih v ponedeljek odprli prvo ambulanto za neopredeljene paciente oziroma paciente brez družinskega zdravnika. Prav tako v ponedeljek bosta takšni ambulanti predvidoma začeli delovati med drugim tudi v Velenju in Celju.

Odprtje ambulante, kakršne vzpostavljajo v več slovenskih javnih zdravstvenih zavodih, kjer zaradi pomanjkanja zdravnikov ni mogoče izbrati splošnega osebnega zdravnika, so v Zdravstvenem domu (ZD) dr. Adolfa Drolca Maribor sprva napovedovali za danes. Odprtje so nato zaradi čakanja na ureditev tehnične podpore na državni ravni prestavili.

Ambulanta bo začela delovati v ponedeljek

Delovni čas ambulante je v ponedeljek, četrtek in petek popoldne, v torek in sredo dopoldne ter v soboto ves dan.

“Ambulanta je namenjena pacientom, ki nimajo izbranega osebnega zdravnika, potrebujejo pa zdravstveno oskrbo, ki ne sodi v nujno obravnavo,” izpostavljajo v zdravstvenem domu. Paciente ob tem prosijo, da spremljajo aktualna navodila na njihovi spletni strani. Za informacije, prijave in termin pregleda bo ambulanta dosegljiva prek spletne aplikacije, telefona, klasične pošte ali osebno.

Po besedah direktorja zdravstvenega doma Jerneja Završnika prvi dan delovanja ambulante ne pričakujejo velikega navala, čeprav je brez izbranega zdravnika na njihovem območju okoli 6000 ljudi. V ZD občane pozivajo, naj v ponedeljek v ambulanto ne hodijo, če za to nimajo tehtnih zdravstvenih razlogov.

Za območje ZD-ja Maribor je sicer predvidenih šest ambulant. Vzpostavljanje teh ambulant je predvideno tako, da se vsaka naslednja vzpostavi takrat, ko bo v prejšnji opredeljenih toliko bolnikov, da zadostijo 1895 količnikom, je povedal direktor.

Kje vse bodo ambulante za neopredeljene?

S prihodnjim tednom ambulanti tudi v Velenju in Celju

Na odprtje ambulant za bolnike brez izbranega osebnega zdravnika se pospešeno pripravljajo tudi drugod po Sloveniji. Posebej po tistem, ko jim je na Zavodu za zdravstveno zavarovanje Slovenije (ZZZS) uspelo vzpostaviti tehnično podporo. Z omenjeno prilagoditvijo je od četrtka v informacijskem sistemu mogoče opredeljevati bolnike na ambulanto, ne le na posameznega zdravnika kot doslej.

V ponedeljek bo tako med drugim začela delovati ambulanta za neopredeljene paciente v ZD Velenje. “Namenjena je vsem zavarovanim osebam, starejšim od 19 let, ki nimajo ali pa so ostali brez izbranega osebnega zdravnika. Ordinacijski čas ambulante bo objavljen na spletni strani ZD-ja Velenja,” so sporočili.

Za ponedeljek je predviden tudi začetek delovanja ambulante za neopredeljene v Celju

Glede na kadrovske zmožnosti bo ambulanta delovala po pet ur na dan od ponedeljka do četrtka, so sporočili iz tamkajšnjega ZD-ja. Ena ura na dan bo namenjena nenaročenim, štiri ure na dan pa naročenim pacientom v ambulanti za neopredeljene. Naročiti se bo mogoče po telefonu in e-pošti, vse informacije pa bodo objavljene tudi na spletni strani ZD-ja Celje.

Največ ambulant predvidenih v Ljubljani, kjer se na odprtje še pripravljajo

Skupno 94 ambulant za neopredeljene paciente je Ministrstvo za zdravje dodelilo 56 zdravstvenim domovom po državi. Največ ambulant za neopredeljene paciente je predvidenih v Ljubljani, kjer je tudi največ pacientov brez osebnega zdravnika. V ZD-ju Ljubljana se na odprtje ambulant še pripravljajo, sprva pa naj bi jih bilo sedem.

Na Gorenjskem bodo za zdaj od predvidenih petih ambulant odprli eno, in sicer februarja v Kranju.

Na Primorskem naj bi tri odprli v Novi Gorici, po eno v Tolminu, Ajdovščini in Sežani, a ne pred marcem.

V prihodnjih dneh pa bi lahko ambulanti za neopredeljene paciente med drugim začeli obratovati v Izoli in Kopru.

Ob tem ponekod po državi ambulant za neopredeljene paciente ne bodo odprli, ker zdravniki v tamkajšnjih zdravstvenih domovih še lahko sprejmejo nove bolnike.

Vsaj za zdaj takih ambulant ne bo v zdravstvenih domovih v Pomurju, na Koroškem, Dolenjskem in v Beli krajini, pa tudi ne na Ptuju, v Slovenskih Konjicah in Šentjurju.

vir Foto: Pexels

Ne spreglejte…

Motivacija za delo v ambulantah za neopredeljene – visoko plačilo

Brez osebnega zdravnika je vsak dan več ljudi, vlada je predlagala rešitev v obliki ambulant za neopredeljene. Po državi bo predvidoma 94 takšnih ambulant, od tega 19 v Ljubljani, ki pa bodo organizirane v zdravstvenih domovih… več tukaj.