V stebrnem udaru v Premogovniku Velenje je bilo poškodovanih 14 rudarjev, Bolnišničnega zdravljenja ne potrebuje nihče izmed njih.

Do stebrnega udara je v Premogovniku Velenje prišlo v ponedeljek zvečer. Poškodovanih je bilo14 rudarjev. Napoteni so bili v Zdravstveni dom Velenje. Nekateri rudarji zdravniške pomoči niso poiskali. Reševalna ekipa rudnika ni posredovala, saj so vsi rudarji iz jame prišli sami. V jami je bilo v času nesreče okoli 150 zaposlenih. Do udara je  prišlo le na določenem delu rudnika.

Janez Rošer generalni direktor velenjskega rudnika je povedal, da so s popisom škode že začeli. Prav tako je bil takoj po dogodku obveščen republiški rudarski inšpektor. Kraj dogodka je obiskal okoli polnoči. Preiskava je v teku.

Stebrni udar je nesreča, ki je podobna potresu. Tla se stresejo in pride do udarnega vala s katerim se dvigne prah. Pojav lahko rudarje vrže ob tla ali steno. Vidljivost  je zmanjšana, dihanje je oteženo. Direktor velenjskega rudnika Janeza Rošerja pravi, da je stebrni udar sestavni del rudarjenja. Popolnoma preprečiti ga ni mogoče.

V Premogovniku Velenje proti stebrnim udarom izvajajo več ukrepov: od priprave tehnične dokumentacije do operativnih ukrepov. Vsakodnevno spremljajo vse parametre v jami, izdelan imajo načrt obrambe in reševanja. Zaposlene osveščajo, da bi bilo teh nesreč čim manj pa si prizadevajo vsakodnevno.

Foto: Premogovnik Velenje Facebook