V prihajajočem tednu se nam obeta snežna odeja

ByA.K.

14. januarja, 2024 ,
Foto: Pexels

V prihajajočem tednu se nam obeta snežna odeja

Agencija Republike Slovenije za okolje (ARSO) je v 5–10-dnevni napovedi za petek napovedala sneženje, ki bo zajelo večji del države. Kljub napovedim pa strokovnjaki opozarjajo, da je potrebno spremljati nadaljnji razvoj vremena.

“Predvidoma se bo hladilo. Najprej bo deževalo, ob ohladitvi pa bo začelo snežiti. Toda to napoved moramo za zdaj vzeti z rezervo,” je za televizijsko postajo N1 pojasnil Arsov dežurni vremenoslovec Luka Ravnik. “Za zdaj je še razmeroma težko napovedati, kako se bo hladilo in do kdaj bodo padavine. Pogosto se namreč zgodi, da ohladitev pride šele po koncu padavin ali pa padavine tedaj že slabijo in potem ni veliko snega po nižinah,” je dodal Ravnik.

Kljub negotovosti pa vremenoslovci opozarjajo, da bi se največji del snežnih padavin lahko zgodili v petek zjutraj. Največ snega naj bi po trenutnih napovedih zapadlo na severozahodu države, v osrednji Sloveniji in na jugovzhodu. “Ta del Slovenije ima trenutno največ možnosti, da bi dobil nekaj snežne odeje. Govorimo o 5-10 centimetrih snega v nižinah,” je napovedal Ravnik.

Vendar to ni edina snežna pošiljka, ki grozi Sloveniji v prihodnjem tednu. Sneg naj bi dele Slovenije malce pobelil že v torek. “Na vzhodu države lahko že noč na torek prinese posamezne snežinke, ampak sneženje bo rahlo, snega se lahko nabere zgolj za kak centimeter,” je pojasnil Ravnik.

Kljub sončnemu vremenu v teh dneh ARSO izdaja resno opozorilo za presežene mejne vrednosti PM10 delcev za ta konec tedna. Na nekaterih merilnih mestih so bile precej presežene že včeraj, podobno pa naj bi bilo tudi danes. Opozorilo ostaja v veljavi in prebivalci naj bodo previdni glede kakovosti zraka.

vir; Foto: Pexels; Portal24