V Sarajevu aretirani politiki, izdala jih je aplikacija Sky

ByAna Koren

10. maja, 2023 , ,
Foto: PexelsFoto: Pexels

V Sarajevu aretirani politiki, izdala jih je aplikacija Sky

V Sarajevu so aretirali več politikov, izdala jih je aplikacija Sky. Po nalogu tožilstva v Bosni in Hercegovini je tamkajšnja Policija zaradi korupcije in kriminala aretirala Ibrahima Hadžibajrića, župana občine Stari Grad Sarajevo in šest drugih. Razkrinkani so bili, ker so za komunikacijo uporabljali aplikacijo Sky, katerih dešifriranje se je po vsej Evropi uporabljalo za reševanje zločinov.

Po preiskavi več objektov so načelnika Hadžibajrića skupaj s sinom Seidom, občinsko sekretarko Almo Destanović in podjetnikom Elmedinom Karišikom ter še štirimi osebami odpeljali v pripor MUP-a Sarajevske županije. Tožilstvo jih bremeni organiziranega kriminala, zlorab položaja ali oblasti, pranja denarja ter sprejemanje in dajanje podkupnin.

Po izjavi okrožnega tožilstva v Sarajevu je sum, da sta Hadžibajrić in Karišik od leta 2019 do maja 2023 organizirala in vodila hudodelsko združbo. Nekateri njeni člani so med seboj komunicirali prek nameščene aplikacije Sky, da bi prikrili sledi in se dogovorili za storitve kaznivih dejanj.

Odkril jih je Europol

Po navedbah tožilstva je župan občine Stari Grad Sarajevo Ibrahim Hadžibajrić, ki je tudi podpredsednik stranke Ljudska evropska unija (NES), zgolj za dodelitev nepremičnine na območju te občine prejel podkupnino v višini 75.000 evrov. Osumljenima očitajo tudi nezakonito oddajanje parkirnih prostorov v najem najmanj trem podjetjem, ki so jih obvladovali hkrati. Na ta način so nezakonito zaslužili več sto tisoč mark.

Po opravljeni kriminalistični preiskavi policistov bodo prijetega predali okrožnemu tožilstvu v Sarajevu.

Pri preiskavi občinske stavbe in drugih objektov, ki jih uporabljajo osumljenci, so našli in zasegli listine, elektronske pomnilnike podatkov, gotovino in nakit ter številne druge predmete, so sporočili s policije.

Skupina, v kateri je bil tudi župan Starega Grada Sarajeva, je bila razkrita zaradi dešifriranja aplikacije Sky, ki je služila za komunikacijo med kriminalci. BiH je podatke v tem primeru prejela od Europola.

Nekdanji varnostni minister BiH in vodja stranke Zavezništvo za boljšo prihodnost Fahrudin Radončić je napovedal, da bodo s pomočjo podatkov te komunikacijske aplikacije odstranili številne pokrovitelje hudega kriminala. 

“Zahvaljujoč aplikaciji Sky se v regiji razkrije, da za narkokarteli tako rekoč stojijo policijsko-obveščevalni, pravosodni in politični vrhovi. Sky bo Bosno in Hercegovino očistil številnih politikov, nekatere policijske strukture pa so že padle,” Radončić dejal za državno bosansko-hercegovsko radiotelevizijo BHRT. 

vir Foto: Pexels