Nemški kancler Olaf Scholz bo danes v Bavarskih Alpah na tridnevnem vrhu G7 pozdravil voditelje skupine sedmih bogatih demokracij. Vrh bo potekal v senci vojne v Ukrajini, njenih daljnosežnih posledicah, pomanjkanju energije in prehranske krize.

Ozračje na vrhu bo najbrž turobnejše kot lani, ko so se politični prvaki srečali prvič po covid-19 pandemiji in si obljubili, da bodo gradili boljši svet. Žal jim ni uspelo, saj svet se zaradi vojne v Ukrajini utaplja v hitri rasti cen energentov in hrane. V petek so Združeni narodi opozorili na svetovno krizo lakote brez primere. Na dnevnem redu pogovor na vrhu G7 bodo tudi podnebne spremembe, vse bolj odločna Kitajska in vzpon avtoritarnosti.

Pričakuje se, da bodo voditelji G7 skušali prikazati enotno držo pri podpori Ukrajini, dokler bo potrebno in okrepiti pritisk na Kremelj. Sankcijam, ki bi lahko spodbudile inflacijo in poslabšale krizo življenjskih stroškov, ki zelo vplivajo tudi na državljane G7, pa naj bi se poskušali izogniti.

Partnerji G7 naj bi se dogovarjali tudi o prepovedi uvoza zlata iz Rusije in o možnostih kako nadomestiti uvoz ruske nafte in plina.

Vrh je priložnost za Scholza, da pokaže bolj odločno držo v ukrajinski krizi. Kancler je v nemški zunanji in obrambni politiki po februarski invaziji Rusije obljubil revolucijo. Obljubil je tudi, da bo nemško vojsko okrepil s 100 milijardami evrov, Ukrajini pa poslal prepotrebno orožje.

Globalni partnerji

Scholz je letos kot partnerske države povabil tudi Senegal, ki trenutno predseduje Afriški uniji. Argentino, ki trenutno vodi Skupnost latinskoameriških in karibskih držav. Indonezijo in Indijo, sedanje in naslednje gostiteljice skupine G20 velikih industrijskih držav in Južno Afriko.

“Vrh mora poslati ne le sporočilo, da sta Nato in G7 bolj enotna kot kdaj koli prej, ampak tudi, da se demokracije sveta skupaj zoperstavljajo Putinovemu imperializmu, tako kot v boju proti lakoti in revščini.”

Olaf Scholz

Foto: Markus Schreiber AP

By A.K.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen.