V Sinagogo Nozyk v Varšavi priletela molotovka

ByAna Koren

1. maja, 2024 ,
Poljska [Foto: Pixabay]

V Sinagogo Nozyk v Varšavi priletela molotovka

Sinagoga Nozyk v Varšavi na Poljskem je bila danes tarča napada. Glavni rabin Poljske, Michael Schudrich, je poročal, da so bili proti sinagogi vrženi trije molotovki, kar je povzročilo minimalno škodo zaradi “izjemne sreče ali čudeža”. Na delu zgradbe je bilo videti ožgano območje, domnevno od plamenov. Na srečo ni bilo poročil o poškodovanih.

Napad je sprožil hiter in odločen odziv tako političnih kot verskih voditeljev po vsej državi. Poljski predsednik, Andrzej Duda, je svoje ogorčenje nad incidentom izrazil na družbeni platformi X, z besedami: “Na Poljskem ni prostora za antisemitizem! Na Poljskem ni mesta za sovraštvo!” Ta čustva so ponovili tudi drugi politični akterji, ki so dejanje enoglasno obsodili.

Poleg tega je namestnik komisarja varšavske policije, Jacek Wiśniewski, poudaril, da je identifikacija in prijetje storilcev trenutno glavna prioriteta Policije.

Časovna usklajenost napada sovpada z 20. obletnico pristopa Poljske k Evropski uniji, mejnik, ki ga je omenil zunanji minister Radek Sikorski. Sikorski je na družbenih omrežjih razmišljal o možnih motivih za napad in se spraševal, ali so vpleteni isti dejavniki, ki so lani v Parizu pustili antisemitske simbole. Ta dejanja v Parizu so kasneje pripisali ruskim spletnim destabilizacijskim kampanjam. Poljska ima globoko zgodovinsko povezavo z judovsko skupnostjo, saj je bila pred holokavstom dom največje evropske judovske populacije. Danes je dom le še nekaj tisoč judovskih prebivalcev, kar poudarja pomen ohranjanja judovskih kulturnih mest, kot je sinagoga Nożyk.

[Vir: Euronews]; Portal24; Foto: Pixabay