Na goriškem Krasu, se je požar v večernih urah v smeri proti vasi Lokvice znova razplamtel. Omejilo ga je 300 gasilcev že uspelo omejiti, zaradi vetra znova razplamtel v smeri proti Lokvici. Zdaj je glavna naloga gasilcev obramba vasi Lokvice in zaselka Segeti.

Malo pred 10 uro je na območju Renškega vrha nad Renčami uro zagorelo. Pri gašenju sta več kot 300 gasilcem pomagala tudi dva helikopterja Slovenske vojske, dva helikopterja italijanske civilne zaščite in hrvaški canadair. Slednji lahko iz morja naenkrat zajeme kar 6000 littrov vode.

Na težkem in skoraj neprehodnem kraškem terenu se je požar najprej širil proti vasi Temnica. Zaradi burje se je kasneje obrnil v drugo smer. Vzrok požara za zdaj še ni znan. Požar v dolžino meri najmanj 4 kilometre in obsega okoli 350 hektarov. Gorita predvsem borov gozd in podrast.

Bližnja naselja trenutno niso v nevarnosti

Najbližja naselja niso v nevarnosti. Požar se širi tudi v krošnjah dreves zato bi se to lahko hitro spremenilo.  Gašenje iz zraka je zato za zagotavljanje varnosti posebej pomembno.

Na terenu je trenutno več kot 300 gasilcev iz poklicnih gasilskih enot in prostovoljnih društev iz severne in južne Primorske, navaja RTV Slovenija.

Aktiviran je državni načrt za velike požare.

Gasilcem so na pomoč znova prišli tudi pirotehniki. Na območju je še vedno precej neeksplodiranih ostankov iz prve svetovne vojne.

Za zdaj posebnega opozorila za prebivalce ni. Župan občine Miren-Kostanjevica Mavricij Humarj pa opozarja, naj se ljudje požarišču ne približujejo in naj bodo pozorni na intervencijska vozila, da jim olajšajo prehod.

Podobno pozivajo tudi gasilci, ki prebivalce prosijo naj se ne vozijo po kraških poteh in naj ne ovirajo njihovega dela. Voznike prosijo, da se jim umaknejo in gasilskim vozilom omogočijo prehod.

S požari se bori vsa Evropa

Zaradi požarov, ki so zajeli osrednjo Portugalsko, so morali evakuirati več sto domačinov. Gasilci se medtem trudijo pogasiti ogenj.

Temperature zraka so v mnogih delih države nad 40 stopinj Celzija. Zagorelo je okoli 30.000 hektarjev zemlje. Velik gozdni požar, ki je prejšnji teden izbruhnil v občini Ourém severno od Lizbone, se je v torek zaradi močnega vetra znova razplamtel… več tukaj.

Foto: Reuters (fotografija je simblična)