Španska vlada je potrdila ambiciozen osnutek zakona o zmanjšanju zavržene hrane. Glede na zakon morajo vsa podjetja, ki se ukvarjajo s proizvodnjo in oskrbo s hrano, načrtovati zmanjšanje odpadkov. Rednim kršiteljem bo tako grozila denarna kazen od 60.000 do 500.000 evrov.

Španska vlada si prizadeva zmanjšati količino hrane, ki jo v državi zavržejo na leto. Te hrane je neverjetnih 1.300 ton. Po podatkih iz leta 2020 je to kar 31 kilogramom zavržene hrano na osebo. Združeni narodi pa poročajo, da se po vsem svetu vsako na leto zavrže skoraj milijarda ton hrane. Ta količina hrane bi napolnila toliko 40-tonskih tovornjakov, da bi s kolono le teh sedemkrat obkrožili svet.

Po analizi podatkov iz 54 različnih držav je bilo ugotovljeno, da imajo vse te države, ne glede na nacionalni dohodek z odpadno hrano zelo velik problem. Španija zato zdaj upa, da bo odigrala svojo vlogo pri reševanju tega globalnega vprašanja.

Kako namerava Španija zmanjšati količino zavržene hrane?

Luis Planas, španski minister za kmetijstvo, ribištvo in prehrano pravi, da bo novi zakon dvignil ozaveščenost državljanov o ekonomskih, socialnih, okoljskih in etičnih posledicah zavržene hrane.

“Etično, ker v svetu, kjer lakota in podhranjenost žal še vedno obstajata, je to vprašanje stvar vesti vseh nas.”

Luis Planas

Zakon obravnava vse elemente prehranjevalne verige, od trgatve do restavracij, supermarketov in posameznikov.

“V gostinstvu, v barih in restavracijah bi morali imeti vsi državljani pravico, da odnesejo ostanke, ki niso bili zaužiti in jih lahko zaužijejo pozneje,” meni Planas.

To pomeni brezplačne tako imenovane pasje vrečke. To je vrečka s hrano, ki je ne pojeste in vam jo zapakirajo za domov, ta praksa v Španiji trenutno ni pogosta.

V predlog zakona so vključeni tudi ukrepi, ki bodo supermarkete in restavracije prisilili v sodelovanje z lokalnimi organizacijami, kot so banke hrane. Večja podjetja bodo morala prednostno predložiti načrte za darovanje hrane še preden se ji izteče rok uporabe. Ko izdelki za prehrano ljudi niso več primerni, jih je treba najprej uporabiti za živalsko krmo, nato pa v drugih panogah, kot je proizvodnja biogoriv pravi španska vlada.

Za posamezne državljane španska vlada pravi, da se večina težav pojavlja v individualnih domovih. Po vsej EU naj bi se 53 odstotkov vseh živilskih odpadkov zgodilo na ravni potrošnikov. Španija se tukaj namesto na globe zanaša na izobraževalne kampanje za vedenje do hrane. 

Je to najbolj ambiciozen zakon o odpadni hrani v Evropi?

Edini drugi državi v EU, ki imata za zmanjševanje količin odpadne hrane podobne ukrepe sta trenutno Francija in Italija.

Francija je leta 2016 postala prva država na svetu, ki je supermarketom neprodano hrano prepovedala zavreči ali uničiti. V preteklih letih je bilo o odpadni hrani dodanih več predpisov. Vključno s kaznimi, ki zdaj prihajajo v veljavo v Španiji. Francija želi do leta 2025 zmanjšati količine zavržene hrane za 50 odstotkov.

Tudi Italija je za zmanjšanje odpadkov uvedla zahteve za vsa podjetja v verigi preskrbe s hrano. Močno se tudi osredotoča na darovanje ali distribucijo neprodanih izdelkov. Podjetja k sodelovanju vabi z davčnimi olajšavami in ne globami.

Španski osnutek zakona je sprejela vlada, potrditi ga bo moral parlament. Če bo sprejet, bi lahko omenjeni zakon začel veljati do začetka leta 2023.

Vir: Euronews

Foto: Reuters