V središču Dublina po napadu na otroke izbruhnili protesti

ByA.K.

24. novembra, 2023 ,
Dublin, nemiri Foto: Zajem zaslonaDublin, nemiri Foto: Zajem zaslona

V središču Dublina po napadu na otroke izbruhnili protesti

V središču Dublina so se v četrtek zvečer, potem ko so bili v napadu z nožem pred šolo ranjeni trije otroci izbruhnili protesti. Med protesti so protestniki zažgali avtobuse in tramvaje ter izropali trgovino, kar je sprožilo odziv Policije in politikov.

Napad se je zgodil pred osnovno šolo Gaelscoil Choláiste Mhuire, petletna deklica, ženska v 30-ih in moški v 50-ih so utrpeli hude poškodbe. Policija je hitro aretirala moškega, starostnega 50 let, ki se je prav tako zdravil zaradi poškodb. Sporočili so, da drugih osumljencev ne iščejo.

Nemiri so se na protestih le še stopnjevali. Protest se je začel v četrtek popoldne na prizorišču incidenta. Protestniki so sprožili spopade s policijo, pri čemer so nekateri uporabljali bakle in ognjemete, drugi pa so razbijali izložbe trgovin in izropali lokale.

Okrog stavbe irskega parlamenta, Leinster House, so bili postavljeni policijski kordoni, in enote Garda Mounted Support Unit so nadzorovale bližnjo ulico Grafton Street. Več kot 400 irskih policistov je sodelovalo pri obvladovanju nemirov.

Generalni direktor Patrick McMenamin je potrdil napade na pripadnike policije, vendar ni bilo poročil o resnih poškodbah. Poudaril je, da se središče Dublina zdaj umirja in vrača v normalno stanje.

Irska pravosodna ministrica Helen McEntee je označila prizore za “nedopustne”. Opozorila je pred izkoriščanjem tragedije za povzročanje kaosa. Komisar Garde Drew Harris pa je dejal, da za neredom stoji “popolna nora frakcija, ki jo vodi skrajno desničarska ideologija”.

Policija in politiki so pozvali k miru in previdnosti ter opozorili pred dezinformacijami, ki krožijo po družbenih omrežjih. Preiskava motiva za napad še poteka, vendar so oblasti prepričane, da ni povezave s terorizmom.

Irski predsednik Michael D. Higgins je izrazil sožalje otrokom, ki so bili prizadeti v napadu, ter obsodil zlorabo incidenta za politične namene. Vse strani so pozvane k podpori pravne države in demokracije v tem težkem trenutku.

vir; Foto: Zajem zaslona; Portal24