V strmoglavljenju helikopterja umrlo vodstvo ukrajinskega notranjega ministrstva

ByAna Koren

18. januarja, 2023 , ,

V strmoglavljenju helikopterja umrlo celotno vodstvo ukrajinskega Ministrstva za notranje zadeve

Helikopter z vodstvom ukrajinskega notranjega ministrstva je strmoglavil v ukrajinskem mestu Brovari blizu Kijeva ob vrtcu. Guverner Kijeva je sporočil, da so na kraju nesreče tudi žrtve. V vrtcu so bili v času strmoglavljenja helikopterja namreč otroci.  

V nesreči je umrlo celotno vodstvo ukrajinskega ministrstva za notranje zadeve. Med mrtvimi so minister za notranje zadeve Denis Monastirski, njegov prvi namestnik Jevhen Jenin in državni sekretar ministrstva Jurij Lubkovič, je sporočil svetovalec ministra za notranje zadeve Anton Geraščenko.

Ukrajinska služba za izredne razmere je objavila nove podatke o mrtvih in ranjenih, po katerih naj bi bilo ubitih najmanj 16 ljudi, med njimi trije otroci. Po podatkih reševalcev je bilo poškodovanih 30 ljudi, od tega dvanajst otrok. 

Ukrajinski premier o smrti vodstva MUP v helikopterski nesreči: Velika izguba

Ukrajinski premier Denis Šmihal je danes na svojem kanalu Telegram sporočil, da so takoj po strmoglavljenju helikopterja v bližini vrtca blizu Kijeva oblikovali posebno preiskovalno skupino. Jeseni je umrlo celotno vodstvo ministrstva za notranje zadeve z ministrom Denisom Monastirskijem na čelu. 

“To je velika izguba za vlado in celotno državo. Družinam vseh žrtev izrekam iskreno sožalje,” je sporočil Šmihal.

Von der Leyen: Tragedija v srcu Ukrajine

Predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen je izrazila sožalje žrtvam helikopterske nesreče v bližini Kijeva. “Tragedija v osrčju Ukrajine, države, ki jo razdira vojna. Izražam iskreno sožalje družinam žrtev, ukrajinskemu predsedniku Zelenskemu in celotni državi po strmoglavljenju helikopterja pri Brovarih,” je na Twitterju sporočila von der Leyen.

“Žalujemo z vami,” je dodal predsednik Evropske komisije.

Nemčija je ponudila pomoč Ukrajini

Nemška notranja ministrica Nancy Faeser je sporočila, da je Kijevu ponudila nemško podporo pri preiskavi, namenjeni razjasnitvi vzroka helikopterske nesreče, v kateri je po prvih ocenah umrlo 18 ljudi, med njimi tudi njen kolega, ukrajinski minister Denis Monastirski.

Nesreča je “grozna novica,” je Faeserjeva dejala v sporočilu za javnost. Dejala je, da je globoko “užaloščena” zaradi smrti svojega kolega in njegovih sodelavcev ter dejstva, da so umrli tudi otroci.

To še enkrat dokazuje velik davek, ki ga Ukrajina plačuje v tej vojni, je na Twitterju dejal kancler Olaf Scholz.

“Naše misli na ta žalostni dan so usmerjene k sorodnikom žrtev in ranjenih, pa tudi k vodji države Volodimirju Zelenskemu, “ki je danes izgubil notranjega ministra”, je dodal.

Priče strmoglavljenja helikopterja: Zavladala je splošna panika. Starši so kričali

Priča, ki je bila zjutraj v bližini mesta strmoglavljenja helikopterja v Kijevu, je povedala, da so starši v paniki kričali, ko so slišali eksplozijo. 

“Vsi smo slišali pok in takoj razumeli, da se je zgodilo nekaj hudega,” je povedala Lidija. Stekla je na kraj nesreče, da bi pomagala ostalim.

“Starši so tekli, kričali. Bila je splošna panika.”

Druga priča je za BBC povedala, da so reševalne službe in lokalni prebivalci nemudoma pritekli, da bi rešili otroke iz vrtca skozi okna. “Najprej sem mislil, da mi je pod okno padel ruski dron,” je povedal Dmitro.

Druga priča pravi, da je bila na poti v vrtec, kjer je zaposlena kot vzgojiteljica likovne vzgoje, ko je zaslišala pok, ropot in nato močan udarec.

“Bila je megla in iz nje je letel helikopter,” je povedala. Dodala je, da so otroci utrpeli opekline, najmanj dva njena sodelavca sta bila poškodovana.

Helikopter je bil redno uporabljen v izrednih razmerah

Več informacij o helikopterju prihaja. Šlo je za transportni helikopter EC-225 reševalcev, ki se je redno uporabljal za prevoze osebja na krizna mesta in za izredne razmere. 

V izjavi piše, da je bila posadka pripravljena na “opravljanje nalog v težkih razmerah” in je imela “potrebno število ur letenja” za upravljanje tega posebnega helikopterja.

Ali se razmišlja tudi o sabotaži?

Julija Mendel, novinarka in nekdanja svetovalka predsednika Zelenskega, je povedala, da preiskovalci obravnavajo več vzrokov nesreče – okvaro opreme, napako pilota in sabotažo.

Čeprav je bilo precej zgodaj, 8.30 po lokalnem času (7.30 po našem), je nekaj otrok že vstopilo v vrtec, ko je v neposredni bližini padel helikopter. 

Mendel je povedal, da so zaposleni v vrtcu poskušali otroke in sebe evakuirati v zaklonišče, a jim to ni uspelo pravočasno. 

https://twitter.com/CaptainBlackSe1/status/1615660639753539585?s=20&t=NP7Wn7vDLtORarCoptnG4Q

Helikopter je bil na poti v Harkov

Uradniki so bili na poti v vzhodno mesto Harkov, ko je helikopter strmoglavil vzhodno od Kijeva, je povedal vodja harkovske policije. 

V objavi na Facebooku je Volodymyr Timoshko dejal: “Danes bi jih moral srečati in se jim rokovati … Moral bi videti ne le voditelje, ampak tudi prijatelje, ki sem jih spoštoval in se jih veselil.”

“Nimam besed, ne morem verjeti,” je dodal.

Očividec: Nebotičnika niso videli zaradi megle

Britanski The Guardian poroča o izjavah očividcev strmoglavljenja helikopterja v kraju Brovari nedaleč od Kijeva. Pravijo, da se je nesreča zgodila danes zjutraj med 8. in 8.15 po lokalnem času. 

Ivan, 14-letnik, ki živi v stolpnici v Ulici Lohunova na številki 17, zelo blizu kraja nesreče, pravi, da je skozi kuhinjsko okno videl, kako se helikopter približuje sosednji stolpnici na številki 18b.

“Stolpnice na številki 18b zaradi megle niso videli,” je dejal Ivan. Dodal je, da se je “helikopter v nekem trenutku začel močno dvigovati, a mu ni uspelo, nato pa je nenadoma padel.”

Vova, moški, ki je prišel iskat svojega sedemletnega sina v šolo, ki se nahaja blizu vrtca, kjer je padel helikopter, pravi, da je njegov sin videl helikopter skozi okno učilnice. “Pravi, da je helikopter v času strmoglavljenja gorel, verjamem mu,” je dejal Vova. 

https://twitter.com/ukraine_world/status/1615614229641400322?s=20&t=NP7Wn7vDLtORarCoptnG4Q

Pokojni minister je bil zelo blizu Zelenskemu

Ukrajinska poslanka Maria Mezentseva pravi, da ima ona in njeni kolegi lepe spomine na človeka, za katerega pravi, da je bil ključni član ukrajinske obrambe. V pogovoru za BBC News iz Davosa v Švici je dejala, da je bil “velik človek, z veliko energije”.

“Moj prvi občutek, ko sem videla novico, je bil, da sem mislila, da je laž,” je dejala. “A na žalost je res,” je dodala.

“24 ur na dan je odgovarjal svojim kolegom, prijateljem in družini in vedno se ga bomo spominjali kot nasmejanega, prijaznega, domoljubnega človeka in javnega uslužbenca Ukrajine.”

“Naša država se ga bo vedno spominjala. Bil je zelo blizu predsedniku Zelenskemu, z njim je bil od prvega dne na začetku njegove kampanje,” je povedala za BBC.

Foto: Nexta Tv Twitter

Ne spreglejte…

Članstvo Ukrajine v Natu bi preprečilo vojno, pravi finska premierka

Rusija ne bi napadla Ukrajine, če bi bila članica Nata, je dejala finska premierka Sanna Marin in dodala, da je to glavni motiv za prošnjo njene države za vstop v vojaško zavezništvo.

Marin je dejala, da je “prepričana”, da Vladimir Putin ne bi sprožil invazije, če bi bil Kijev že član. “Lahko pogledamo v zgodovino in si zastavimo vprašanje, ali bi morala Ukrajina že biti članica Nata?” je povedala na srečanju Svetovnega gospodarskega foruma v Davosu v Švici in dodala, da “potem ne bi bilo vojne v Ukrajini pa tudi Finska in Švedska ratificirata članstvo v Natu ravno zato.”… več tukaj.