V torek se obetajo nove cene goriv, kakšne bodo?

Gorivo [Foto: Freepik]

V torek se obetajo nove cene goriv, kakšne bodo?

V torek se obetajo spremembe cen goriv, ki bodo razveselile lastnike dizelskih vozil, medtem ko bodo imetniki vozil na bencinski pogon morda manj zadovoljni. Po podatkih, ki jih navaja portal Moje finance, bodo prihajajoče spremembe posledica trenutnih gibanj cen naftnih derivatov na mediteranskih borzah, ob predpostavki, da vlada ne spreminja trošarin in marž trgovcev.

Za razliko od jeseni in zgodnje zime, ko so bile spremembe cen goriv večinoma neopazne ali ugodne, smo v zadnjem času priča izrazitim podražitvam. Po podatkih Moje finance je 159-literski sod nafte v zadnjih dveh tednih, ki so relevantni za določanje novih cen, doživel velika nihanja zaradi nemirov na Bližnjem vzhodu. Cena je poskočila na najvišjo raven zadnjega poletja, dosegla 92 dolarjev za sod, nato pa padla na najnižjo točko aprila, pri 86 dolarjih za sod. Takšna nihajnost otežuje napovedovanje cen, še posebej ob vladnih posegih v trošarine in marže trgovcev.

Podrobnosti spremembe cen

Iz analize portala Moje finance izhaja, da bi lahko cena litra bencina narasla za približno 1 cent, na okoli 1,55 evra. To bi bilo prvič v zadnjih dveh letih in pol, da bencin stane več kot dizel. Vpliva tukaj tudi šibkejši evro. Nasprotno, cena dizelskega goriva naj bi padla za približno 1,5 centa, s končno ceno okoli 1,53 evra na liter.

Vlada je konec marca podaljšala uredbo, ki omejuje najvišje dovoljene marže za goriva. Za dizel znaša 0,0783 evra na liter, za bencin pa 0,0794 evra na liter, kar je za dva centa manj kot prejšnje leto.

Cene goriv na avtocestnem križu se še naprej oblikujejo prosto, kar pomeni, da lahko potrošniki pričakujejo različne cene na različnih lokacijah. Pomembno je, da vozniki spremljajo te spremembe, saj lahko pravočasno informiranje pripomore k boljšemu načrtovanju poti in izbiri časa za točenje goriva, zlasti v času, ko so cene tako nestabilne.

[Vir: Moje finance]; Portal24; Foto: Freepik