Piše se 100. dan vojne b Ukrajini. Ukrajina je včeraj na kvalifikacijski tekmi za svetovno prvenstvo premagala Škotsko. Ukrajinci so tako še korak bližje nastopu v Katarju.  Doma še naprej divja vojna, Rusija pa je svoje napade na vzhodu le še okrepila. 

Četrtkov povzetek:

  • Strateško mesto Sievierodonetsk je blizu padca.
  • Nemčija in ZDA bodo Ukrajini poslale več orožja. 
  • Ruski zunanji minister pravi, da dobava ameriških naprednih raketnih sistemov povečuje tveganje, da bi  se v vojno vmešala tretja država.
  • Danska je z veliko večino glasovala za pridružitev skupni obrambni politiki EU.
  • Rusija je kritizirala ZDA zaradi njihovih načrtov za pošiljanje pošiljk naprednega orožja v Ukrajino, vključno z raketnimi sistemi srednjega dosega.
  • Rusija je Danski prekinila oskrbo z zemeljskim plinom in jo dodala na seznam, ki vključuje Finsko, Poljsko, Bolgarijo in Nizozemsko.
  • Ruski raketni napadi so zadeli ključne železniške oskrbovalne proge v Lvivu.
  • Ukrajina je v čustveni kvalifikacijski tekmi za svetovno prvenstvo premagala Škotsko. 

Zelensky: V vojni je do zdaj umrlo 243 otrok

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski je sredo dejal, da je bilo do zdaj v vojni ubitih 243 otrok. Zelensky je to povedal ob mednarodnem dnevu otroka ob tem je povedal še, da je bilo 446 ranjenih, 139 pa jih pogrešajo. Po besedah Zelenskega bi naj bilo v  Rusijo nasilno odpeljanih 200.000 otrok. Vključno z otroki iz sirotišnic in tistimi, ki so bili ločeni od svojih družin.

“Namen te kriminalne politike ni samo ukrasti ljudi, ampak prisiliti tiste, ki so izgnani, da pozabijo na Ukrajino saj se ne morejo vrniti. Ukrajine ni mogoče osvojiti. Naši ljudje se ne bodo predali in naši otroci ne bodo postali last okupatorjev.”

Zelensky

Trditev Zelenskega o mrtvih in ukradenih otrocih ni bilo moč preveriti.

Nogometna legenda Pelé poziva Putina, naj ustavi vojno v Ukrajini

Pelé je ruskega voditelja pozval, naj ustavi smrtonosno invazijo na Ukrajino. 

“Danes Ukrajina vsaj za 90 minut poskuša pozabiti na tragedijo, ki je zajela njihovo državo,” je na Instagramu dejal 81-letni Brazilec “Tekmovati za mesto na svetovnem prvenstvu je težka naloga – s toliko življenji na kocki, skoraj nemogoče.”

 »Ustavite invazijo. Za nadaljevanje nasilja ni nobenega opravičila,« pa je Pele dejal Putinu.

Ruski izstrelki so zadeli železnico v Lvivu

Ruska raketa je zadela železniške proge v zahodni regiji Lviv. Te proge so ključne za dobavo zahodnega orožja in drugega blaga.  Regionalni guverner Lviv Maksym Kozytskyy je povedal, da je bilo v napadu ubitih pet ljudi.

Anton Geraščenko, svetovalec državnega notranjega ministra, pa je dejal, da so Rusi napadli tudi železniški predor Beskidy v Karpatskih gorah. Tako bi prekinili ključno oskrbovalno povezavo in Ukrajini prekinili pošiljke orožja in goriva.

Vodja ukrajinskih železnic je dejal, da se škoda na železnici še ocenjuje, predoru je prizaneseno.

Napad je pri treh vlakih povzročil zamudo, vožnjo so lahko nadaljevali.  

Severodonetsk je blizu padca

Zdi se, da so ukrajinske sile včeraj zaradi napredka ruskih sil skoraj izgubile strateško mesto Severodonetsk. Ruske sile “zdaj nadzorujejo 70 odstotkov Severodonecka. Če bodo Rusi čez dva do tri dni nadzor nad Severodoneckom dejansko prevzeli, bodo tam namestili svoje  topništvo in minomete. Lyssytchansk bo tako še močneje bombardiran”, je na Telegramu dejal guverner regije Lugansk Sergej Gajdaj.

Rusija napreduje zmerne, a stabilno

Vir: Euronews/AP

Foto: AP