V Ukrajino po novi poti pripluli prvi ladji

ByAna Koren

17. septembra, 2023 , , , , ,

V Ukrajino po novi poti pripluli prvi ladji

Ukrajinska pristaniška oblast je sporočila, da sta v ukrajinsko pristanišče Čornomorsk, potem ko sta potovali po novi poti preko Črnega morja pripluli dve tovorni ladji, Resilient Africa in Aroyat. To je prvič, da so civilne ladje dosegle ukrajinsko pristanišče po propadu dogovora z Rusijo o zagotavljanju varnosti plovil. Prej so koridor uporabljale samo ladje, ki so izplule iz Ukrajine.

Ladji sta pluli pod zastavo otoške države Palau, posadka pa je bila sestavljena iz državljanov Ukrajine, Turčije, Azerbajdžana in Egipta. Podpredsednik vlade Oleksandr Kubrakov je povedal, da bosta ladji dostavili 20.000 ton pšenice v Egipt in Izrael, kar je ključnega pomena za svetovne trge.

Koridor je Kijev razglasil enostransko

Ladji sta se na pot odpravili potem, ko je Kijev enostransko razglasil pomorski koridor ob zahodni obali Črnega morja. Rusija je namreč opustila dogovor, ki ga podpirajo ZN, in je olajšal izvoz žita iz ukrajinskih pristanišč. Moskva je trdila, da deli dogovora niso bili spoštovani in da zahodne sankcije omejujejo njen kmetijski izvoz. Od takrat je Rusija grozila, da bo civilne ladje, ki plujejo v Ukrajino, obravnavala kot potencialne vojaške tarče.

Teden dni pred tem je Združeno kraljestvo obtožilo Rusijo, da je z več križarskimi raketami ciljala na eno takšno ladjo, ki je nedavno počivala v ukrajinskem pristanišču Odesa.

Ukrajina je ena največjih svetovnih dobaviteljic pridelkov, kot so sončnično olje, ječmen, koruza in pšenica. Vendar je Rusija, ki je napadla Ukrajino februarja 2022, blokirala črnomorska pristanišča in ujela 20 milijonov ton žita, namenjenega izvozu. To je povzročilo dvig svetovnih cen hrane in grozilo s pomanjkanjem v državah Bližnjega vzhoda in Afrike.

Kijev je obtožil Rusijo “ciničnega” poskusa škodovanja njenemu izvozu žita in spodkopavanja svetovne prehranske varnosti. Poleg groženj ladjam, ki plujejo skozi Črno morje, Rusija vedno bolj cilja na ukrajinsko pristaniško infrastrukturo, večkrat napadla pristanišči Izmail in Reni, od koder od julija prihaja velik del ukrajinskega izvoza žita, da bi poskušal motiti operacije.

vir Foto: United X (fotografija je simbolna) Portal24