V Veliki Britaniji se je začelo sojenje Greti Thunberg

Danes se je začelo dolgo pričakovano sojenje aktivistki za podnebje, Greti Thunberg. Britanska vlada aktivistki očita kršitev javnega reda in miru v povezavi s protesti, ki so potekali lani v središču Londona.

21-letno Švedinjo so aretirali med protestom, ki se je odvijal pred hotelom InterContinental v Londonu 17. oktobra lani, o tem smo poročali tukaj. Tam so se zbrali vodilni delavci naftne družbe na dogodku Energy Intelligence Forum. Thunberg, skupaj z dvema drugima protestnikoma iz organizacij Fossil Free London (FFL) in Greenpeace, se je zagovarjala, da njihovo blokiranje vhoda v hotel ni predstavljalo kršitve zakona o javnem redu iz leta 1986.

Westminstersko sodišče je odločilo, da je primer vreden nadaljnjega preučevanja. Začetek sojenja je bil načrtovan za danes zjutraj torej 1. 2. 2024, trajalo pa naj bi dva dni.

Maja Darlington, aktivistka britanskega Greenpeacea, je ostro kritizirala vlado zaradi pregona Grete Thunberg in drugih miroljubnih protestnikov. Po njenem mnenju to kaže na to, da je vladi bolj pomembno povečevanje dobičkov naftnih tajkunov kot pa boj za prihodnost vseh prebivalcev planeta.

Fossil Free London, organizacija, ki se zavzema za opustitev fosilnih goriv, je prav tako podprla Thunbergovo in ostale protestnike ter opozorila, da Združeno kraljestvo kriminalizira miroljubne podnebne aktiviste, medtem ko istočasno gosti naftne industrijske dogodke v luksuznih londonskih hotelih. Tiskovna predstavnica FFL, Joanna Warrington, je izjavila: “Združeno kraljestvo kriminalizira miroljubne podnebne aktiviste, kot je Greta, medtem ko v londonskih hotelih razgrne rdečo preprogo za podnebne zločince.”

vir; Foto: Zajem zaslona; Portal24