Imamo nov zakon o obratovanju trgovin, kaj prinaša?

Začel je veljati nov zakon o trgovini. Z njim se izjeme za obratovanje prodajaln ob nedeljah in praznikih, ki jih je začasno do konca letošnjega leta uvedel eden od protikoronskih zakonov, uveljavljajo kot trajne.

Z zadnjo spremembo zakona o trgovini leta 2020 je DZ odločil, da so prodajalne, razen izjem, ob nedeljah in praznikih zaprte.

Med izjemami so prodajalne, velike do 200 kvadratnih metrov, na bencinskih servisih, mejnih prehodih, pristaniščih, namenjenih za javni promet, letališčih, železniških in avtobusnih postajah ter bolnišnicah.

Po tem zakonu muzejske prodajalne in prodajalne v turistično-informacijskih centrih, ki so lahko odprte ob nedeljah in praznikih, niso smele prodajati izdelkov obiskovalcem. To je veljalo tudi za prodajalne znotraj letališč, ki v pretežni meri presegajo navedeno kvadraturo.

To je popravil zakon o interventnih ukrepih za pomoč gospodarstvu in turizmu pri omilitvi posledic epidemije covid-19, po katerem se lahko obratovalni čas prodajaln na mednarodnih letališčih, turistično-informacijskih centrih ter muzejih določa ne glede na zakon o trgovini, torej brez omejitev.

A ta ukrep bi veljal le do konca tega leta, zato je vlada z novelo zakona predlagala, da bi bile izjeme trajne. DZ je noveli prejšnji teden prikimal brez glasu proti.

Vir: Slovenske novice Foto: Pexels

Ne spreglejte…

Pozor! Trgovine za soboto pred Božičem  spremenile delovni čas

V soboto bodo številne trgovine delale krajši delovni čas. Pred vrati so prazniki, ko se bomo z družino in najbližjimi nekoliko več družili.

Spodobi se, da ob tem kaj dobrega skupaj pojemo, zato moram poskrbeti, da bodo hladilniki dovolj založeni. Če boste kaj pozabili, spodaj navajamo delovne čase trgovin okoli Božiča.

Naj najprej povemo, da je 25. nedelja, tako, da je jasno, da bodo vse večje trgovine takrat zaprte. Enako v ponedeljek, ko je praznik, medtem ko bo v soboto marsikje odpiralni čas skrajšan… več tukaj.

By A.K.

Komentar: